Les cancel·lacions arriben fins al 75% a molts hotels de la província de Tarragona i es mantenen de forma forçada al 50% en la majoria de restaurants.
Alguns restaurants es veuen obligats a tancar per l’allau de cancel·lacions i d’altres recuperen mesures com el delivery.
Les xifres són més positives en cases rurals i destins de muntanya com el Priorat, la Terra Alta i la Conca de Barberà
A causa de l’augment de casos de Covid i davant les restriccions aplicades pel Govern de la Generalitat, les quals han comportat un tancament encobert amb forma de limitació aforaments i restriccions horàries; l’AEHT, en representació de tots els presidents locals i comarcals que tenim arreu de la província i donant veu als més de 700 associats de la Federació, compartim les dades d’ocupació de Cap d’any 2021.
L’hoteleria va molt lligada a restauració i a diferència d’altres anys, en que l’ocupació per Cap D’any, tant en hotels com en restaurants solia ser del 100%, aquest 2021 les dades s’allunyen de les bones xifres a les que estàvem acostumats.
“Les reserves han caigut en picat. Ha estat una desil·lusió total ja que esperàvem que com a mínim la nit de Cap d’Any l’ocupació sigués bona” – Magí Mallorquí, president de l’AHPT.
La cancel·lació de reserves de restauració ha afectat a les ocupacions hoteleres, ja que són dos sectors que van molt lligats. Certes zones d’interior o de muntanya presenten una major ocupació, principalment Terra Alta, Priorat i Conca de Barberà; però no és el cas d’hotels de ciutats com Valls o Reus on hi havia moltes reserves de sopars de Cap d’Any que s’han anat cancel·lant i han obligat, fins i tot, al tancament del restaurant.
Si detallem les dades per territori, a Reus les reserves als hotels volten el 25% quan abans de la pandèmia rondàven el 85%. El percentatge és més alt en allotjaments que no es troben a la capital del Baix Camp, amb ocupacions del 40% que arribarien al 100% si no haguessin aplicat les restriccions d’aforament.
En quant als restaurants de la capital del Baix Bamp, les reserves han disminuït de forma forçada en un 50% per les restriccions d’ocupació però també per anul·lacions de clients. A ciutats de costa com Cambrils l’ocupació als restaurants segueix la mateixa tònica.
A destins de costa de les Terres de l’Ebre, les ocupacions són més variables. En alguns casos com a l’Ametlla de Mar la davallada ha estat del 65% respecte als anys anteriors a la pandèmia amb una ocupació que ronda el 35%. En altres, com a l’Ampolla, l’ocupació als hotels hauria estat del 100% si no hi hagués hagut restriccions del 50% en restaurants.
A Valls, on les ocupacions hoteleres de Cap D’any eren gairebé del 100%, aquest any han rondat el 10%. En quant als restaurants, l’ocupació també és baixa i en molts casos els restaurants han tancat per l’allau de cancel·lacions.
A la Conca de Barberà, un destí de natura poc massificat, amb un major nombre de cases rurals, l’ocupació és molt més alta, però fins a darrera hora han estat pendents de canvis i cancel·lacions pel creixent nombre de casos de Covid. L’ocupació ronda el 75% i esperen arribar al 100% amb les reserves d’última hora.
El mateix bon percentatge d’ocupació s’està veien a la Terra Alta i al Priorat, amb ocupacions a cases rurals i petits hotels que també arriben a penjar el cartell de complet.
Al Tarragonès, fora de la capital, l’ocupació també s’ha vist molt afectada per la pandèmia, sobretot en restauració, on s’ha reduït aproximadament un 75% respecte a anys anteriors. Als hotels l’ocupació és del 70%.
A Tarragona, les reserves als hotels també ha disminuït, amb ocupacions que oscil·len entre el 20% i el 80% segons els casos, i esperen reserves d’última hora. En aquest cas, es manté la tendència que els hotels ofereixen sopars, només, pels clients allotjats.
En quant als restaurants de Tarragona, l’ocupació és similar a la resta de ciutats. Les reserves han disminuït de forma forçada en un 50% per les restriccions d’ocupació però també per anul·lacions de clients. Alguns establiments han optat per tornar a oferir serveis de delivery per aquells clients que no han pogut fer el Cap D’any al restaurant per falta d’espai o per casos de Covid.
A la costa del Baix Penedès, la tònica es repeteix. En anys anteriors l’ocupació era del 100% i aquest 2021 ronda del 25%. En restauració, també es manté el percentatge de caiguda de reserves en un 75%.
“Estem veient que les restriccions en hosteleria només s’estan aplicant a Catalunya i la nostra corba pandèmica no és millor que la resta de comunitats on la restauració està treballant amb normalitat. El mal que estem patint no és proporcional a les suposades millores de salut que haurien de comportar les mesures i creiem que cal ser-ne conscients i demanar al Govern que actuï en conseqüència per evitar que la davallada del nostre sector sigui catastròfica” – Francesc Pintado, president de l’AEHT.