El doctor en Història Ezequiel Gort Juanpere i l’il·lustrador i artista Josep Maria Gort Juanpere han presentat aquest dimarts l’edició del llibre “Del passat al present. La formació d’una ciutat”, publicat a través de l’associació Carrutxa i Migdia Serveis Culturals. L’edició d’aquest llibre arriba 30 anys després de la publicació de l’obra “Reus, la formació d’una ciutat. Reconstrucci&oa cute; urbanística de Reus”, realitzada pels mateixos autors i editors.
Els mateixos protagonistes s’han encarregat ara d’elaborar un nou treball que, com aquell de fa tres dècades, proposa un recorregut per l’evolució urbanística de Reus des del naixement de la ciutat a l’Edat Mitjana fins a l’actualitat. L’edició que es presenta ara té el suport de l’Ajuntament de Reus amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 i de la Generalitat de Catalunya. El llibre es presentarà formalment en una conferència a l’Arxiu de Reus el pròxim mes de setembre.
Es tracta d’una obra de divulgació històrica que és hereva de l’obra que en el seu moment va ser tota una referència en la historiografia de divulgació a la ciutat de Reus i que va representar una novetat pel que fa a la reconstrucció del passat i l’evolució urbanística de la ciutat des de la seva aparició a l’Edat Mitjana fins la segona meitat del segle XX. Aquell llibre va tenir una gran popularitat a Reus a finals dels anys 1980 i va ser un dels textos més utilitzats a les escoles i instituts de Reus per conèixer la història de la capital del Baix Camp. Des de fa anys s’havia exhaurit a les llibreries i tant els autors com els editors, així com l’Ajuntament de Reus, han considerat que l’efemèride de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 era una bona ocasió ; per plantejar un nou treball que posés al dia aquella obra.
Nous continguts
El llibre que es presenta ara ha servit per actualitzar dades i continguts, de manera que segons el seu autor Ezequiel Gort es pot dir que gairebé tot el llibre presenta nous textos que abunden en noves dades i posen al dia informacions històriques que amb el pas dels anys s’han anat reformulant.
En aquest sentit, Gort posa l’exemple dels orígens de l’església prioral de Sant Pere: si en l’anterior llibre s’explicava que inicialment s’havia consagrat a Santa Maria, les darreres recerques han revelat que des del primer moment aquest temple fou consagrat a l’actual patró de la ciutat de Reus, Sant Pere, i així és com s’explica al llibre acabat de publicar.
De la mateixa manera, “Del passat al present” incorpora noves aportacions sobre la vida i els costums dels habitants de la ciutat que complementen les descripcions sobre l’evolució urbanística de Reus. Aquestes incorporacions de continguts ajuden, segons Ezequiel Gort, a contextualitzar i entendre el perquè de determinades transformacions urbanístiques de la ciutat. Tot i això, l’antic arxiver municipal puntualitza que no estem davant d’un treball que pretengui ser una història de Reus.
El llibre, amb tot, esmenta fites històriques diverses molt rellevants per a la població, com per exemple l’arribada de l’electricitat a la ciutat a finals del segle XIX. Reus fou una de les primeres ciutats de Catalunya a disposar d’instal·lacions elèctriques urbanes (que arribaren el 1898) i ja l’any 1883 amb motiu de les fires d’octubre es va fer una experiència d’instal·lació elèctrica temporal al carrer de Monterols, al Mercadal i al campanar de Sant Pere, que van representar una autèntica revolució pionera al nostre país.
L’obra cita també les dades del cens de població de la ciutat més recents, corresponents a 2016.
L’alcalde Carles Pellicer ha felicitat els autors i els editors per la magnífica tasca que han portat a terme i els ha convidat a fer-ne una àmplia difusió a la ciutat, especialment en l’àmbit escolar i estudiantil “de manera que es pugui aprofitar l’any de la Capital de la Cultura Catalana per aprofundir el coneixement històric que tenen els joves i la ciutadania en general sobre el patrimoni i la història de Reus”.
Il·lustracions
Si els continguts textuals es presenten tots nous, les il·lustracions de Josep Maria Gort també s’han replantejat de manera molt àmplia en relació al llibre dels anys 1980 i s’han inclòs molts nous dibuixos. En aquesta nova edició es podran trobar la majoria de dibuixos acolorits i molts s’han actualitzat buscant una major fidelitat històrica. També s’han aprofitat diverses imatges històriques de Reus que ajuden a enriquir la visualització del passat de la ciutat.