Aquest dissabte 1 de juliol és el darrer dia que es pot visitar l’exposició “Un segle i mig de cultura a Reus i a Catalunya. La cultura que ha generat el Centre de Lectura“, que es pot veure distribuïda simultàniament en els espais del Centre de Lectura de Reus (carrer Major, 15) i el Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca (raval de Santa Anna, 59). Aquest muntatge, que inclou l’edició d’un llibre catàleg, s’ha realitzat amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 i té el suport de la Fundació Privada Mútua Catalana.
Les exposicions, d’entrada gratuïta, esdevenen un dels muntatges més importants que s’han realitzat sobre la història i el llegat cultural que ha aportat a la ciutat aquesta entitat fundada el 1859. Entre les peces més significatives que s’exposen hi ha un dels quadres de Joaquim Mir que són part del ric fons patrimonial del Centre de Lectura. També es realitza un intercanvi de peces entre les dues institucions de manera que, per exemple, la peça de Pau Gargallo que presideix l’entrada de la Biblioteca del Centre de Lectura es pot veure al Museu, mentre el “Cap de Càntir” de Joan Rebull (del fons del Museu) s’exhibeix als espais del Centre de Lectura. Al mateix temps, al Museu es pot veure l’esbós per a “La Vicaria” de Marià Fortuny, pintura que es va exposar per primera vegada al Centre i quadres de Tapir i Baldomer Galofre. Altres peces destacades que formaran part del muntatge pertanyen a autors com Subirats, Joan Brossa o Joan Miró i artistes d’art contemporani presents a la ciutat les darreres dècades.
Llibre catàleg
El llibre catàleg de l’exposició ha estat editat per les Edicions del Centre i coordinat per Joan Navais. Hi han participat: Anton Pàmies, Magí Sunyer, Montserrat Corretger, Joaquim Mallafrè, Rosa Molas, Montserrat de Anciola, Ester Ferrando, Albert Macaya, Xavier Ferré, Natàlia Borbonès, Dolors Juanpere, Xavier Filella, Isabel Martínez, Jaume Massó, Joan Navais, Andreu Ferré, Frederic Samarra, Francesc Artero, Josep Fàbregas, Marc Ferran, Enric Aguadé, Joaquim Besora, Rafel Ferré, Xavier Amorós i Dolors Sugranyes. La publicació ha estat editada en col·laboració amb Arola Editors, les Publicacions de la URV i el Centre de Lectura amb el suport de la Fundació Mútua Catalana, l’Institut Ramon Muntaner i Reus 2017 Capital de la Cultura Catalana.
La regidora de Cultura Montserrat Caelles ha destacat la col·laboració entre el Museu municipal i el Centre de Lectura i ha reconegut la tasca que durant dècades ha realitzat aquest ateneu per preservar el patrimoni i difondre la cultura reusenca i catalana. El president del Centre de Lectura ha remarcat la importància d’algunes de les peces que es podran veure en aquesta exposició i ha subratllat la influència que ha tingut l’entitat a la cultura de Reus d’ençà de la seva creació. Els comissaris de la mostra, Marc Ferran i Jaume Massó (per part del Museu de Reus) i Joan Navais (per part del Centre de Lectura) han estat els responsables dels continguts, la distribució dels àmbits i la selecció de les peces més rellevants que s’inclouen a l’exposició.
Un segle i mig de cultura en 4 grans àmbits
Aquesta és una exposició didàctica que resumeix el segle i mig de cultura que ha generat el Centre de Lectura d’ençà de la seva fundació l’any 1859. L’exposició està dividida en quatre grans àmbits cronològics per englobar la totalitat de la trajectòria vital i cultural de l’entitat:
- Els orígens i la lluita per la pervivència (1859-1897)
- Els anys d’esplendor (1897-1936)
- Temps de dificultrats (1936-1975)
- L’etapa contemporània (del 1975 fins a l’actualitat)
L’horari de visita de l’exposició als dos espais des d’ara i fins al seu tancament és el següent:
- Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca: dimecres 28 de 10:00 a 14:00 i de 17:00 a 19:00 h; divendres 30 de juny i dissabte 1 de juliol, de 10:00 a 14:00 i de 17:00 a 20:00 h. Dia 29 (Sant Pere) tancat.
- Centre de Lectura de Reus: dimecres 28 de 10:00 a 14:00 h i a la tarda tancat; divendres 30 de juny, de 10:00 a 14:00 h i de 17:00 a 21:00 h i dissabte 1 de juliol d’11:00 a 14:00 i de 17:00 a 20:00 h. Dia 29 (Sant Pere) tancat.