L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, acompanyats pel president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, han presentat aquest dimarts la programació que girarà al voltant de la Ciutat de la Música 2018, i que començarà aquest pròxim dissabte, dia 7 d’abril, a les 21:00h, amb un espectacle titulat «Reus és música» a la plaça Mercadal.
La presentació s’ha fet al terrat de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació amb la voluntat de deixar palès el compromís de l’ens territorial amb la música a la ciutat i també perquè serà un dels molts escenaris que acolliran programació extraordinària amb motiu de la Ciutat de la Música, «la música és una de les contribucions més importants per a la formació de la societat i fer-la millor, i coincideix clarament amb una de les línies estratègiques de la Diputació». L’acte ha tingut també la participació del Director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, Jordi Agràs, que ha volgut deixar palès el suport del Govern al projecte i ha destacat que «és una nova oportunitat, després de la Capital de la Cultura Catalana, per crear nous públics i arribar a tot arreu».
A banda de l’espectacle d’obertura de la commemoració, que compta amb la direcció escènica d’Albet Galcerà, l’alcalde de la ciutat ha anunciat que «durant tot l’any podrem viure diferents cicles musicals, grans i petits, actuacions amb grans estrelles i amb músics que tot just comencen, en definitiva, la música ens donarà enguany la possibilitat de créixer i de projectar-nos una vegada més a través de la cultura».
De fet, amb la Ciutat de la Música 2018 Reus vol donar continuïtat a algunes de les propostes que van néixer amb la Capital de la Cultura Catalana 2017. Els cicles Vermusic i FAR en són dues clares mostres, però també el cicle Música als terrats, que promou la Diputació de Tarragona, o noves propostes com «Roses i Música», «Divendres musicals», la nova edició de La Nit dels Museus i el Patrimoni, o el Festival de Blues i Jazz que, tal com ha anunciat la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, «gràcies a la Ciutat de la Música podem consolidar el jazz en el festival de blues d’aquest 2018».
«Reus és música», 200 persones en escena
«Reus és música» és el títol de l’espectacle inaugural de Reus Ciutat de la Música 2018. Proposa un recorregut per la història de la música, a través d’un acte pluridisciplinar amb música instrumental, coral, teatre i dansa, dirigit pel músic reusenc Albert Galcerà. L’espectacle es farà el dissabte 7 d’abril, a les 21:00 h, i és gratuït i hi intervindran quatre corals de Reus, tres escoles de dansa, la Banda Simfònica de Reus i altres músics solistes. La direcció artística és a càrrec d’Albert Galcerà, mentre que Daniel Car bonell es fa càrrec de la direcció musical. L’espectacle portarà a escena 200 persones, entre professionals i amateurs, i es podran escoltar tots els tipus de música i de totes les èpoques.
Vermusic
Un dels projectes que tindrà continuïtat a partir de la Ciutat de la Música 2018 i també gràcies al patrocini de Vermuts Miró és el cicle Vermusic que, enguany, comptarà amb l’assessorament artístic de Marc Moncusí, director artístic de l’Associació de Concerts de Reus. El cicle comptarà amb la següent programació:
- Divendres 20 d’abril, a les 20:30 h. Mas Calbó. Concert inaugural. A càrrec de la Camerata XXI.
- Divendres 25 de maig, a les 20:30h. El Círcol. «Sotto voce», Duo Miró. Amb Marta Mulero (violoncel) i Medir Bonachí (piano).
- Divendres 15 de juny, a les 20:30 h. Claustre de l’Institut Salvador Vilaseca. Amb Jordi Casanova (tenor) i Jaume Torrent (guitarra).
- Divendres 20 de juliol, a les 20:30h. Estació Enològica. After Dark Trio, amb Rut Enguita (veu), Cristo Luceno (guitarra), Xavier Canyissà (contrabaix) i Jordi Salvadó (percussió).
Taula d’experts
Per tal de valorar les propostes i definir el programa s’ha creat una Taula d’Experts que es va reunir per primer cop el passat dia 20 de març. Els components d’aquesta Taula són persones que ja formaven part de la taula de treball de l’Eix de les Arts Escèniques de la CCCReus 2017 i altres experts musicals que s’hi ha volgut incorporar. En aquests moments són 21 persones, entre artistes, músics, particulars i membres d’entitats de la ciutat, a més d’altres que s’hi puguin anar afegint. La Taula s’anirà reunint durant l’any per avaluar les propostes presentades.
També es treballa transversalment amb altres regidories de la ciutat que tenen en els seus programes propostes musicals, com Ensenyament, Joventut, Benestar Social, Participació o Projecció de Ciutat, aprofitant que enguany és també l’Any del Turisme Cultural.
Amb la Ciutat de la Música Reus 2018 es vol fer una radiografia de la salut musical de la ciutat, quines entitats treballen al voltant de la música, quins són els seus motors d’acció i establir uns lligams de comunicació amb l’objectiu que es consolidin més enllà d’aquest any. També es treballa en la proposta de consolidar un espai de carrer pels músics de la ciutat i altres propostes artístiques, per la qual cosa s’analitza actualment algunes normatives d’utilització d’espais públics que hi ha en altres ciutats, com és el cas de l’Ajuntament de Barcelona.
Pressupost
El pressupost extraordinari de l’Ajuntament per a la Ciutat de la Música Reus 2018 és de 175.000 euros i es complementarà amb les aportacions d’altres institucions, com la que ha anunciat la Diputació de Tarragona de 150.000 euros, i també amb el patrocini d’empreses privades, com per exemple Vermuts Miró, amb qui s’ha arribat a un acord per continuar el cicle Vermusic per un import de 25.000 euros.