La regidoria de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, posa en marxa aquest dimarts 1 de juny els Espais d’Aprenentatge Digital, espais físics de divulgació, repartits en diferents serveis i equipaments municipals, on la ciutadania pot trobar-hi eines, habilitats i acompanyament, que li permeten relacionar-te amb normalitat amb l’administració electrònica. El nou servei és fruit de la col·laboració del Servei de Tecnologies de la Informació i les Telecomunicacions, les oficines municipals d’atenció a la ciutadania i els centres cívics, i porta al format físic i presencial l’Espai d’Aprenentatge Digital, que des de l’any passat es troba al web municipal reus.cat i a la seu electrònica.
Els Espais d’Aprenentatge Digital ofereixen equips informàtics, connexió gratuïta a Internet i formació personalitzada, per tal d’aprofundir i realitzar l’acompanyament en el coneixement de la tramitació a través d’Internet; la Carpeta Ciutadana, com un espai personal de relació amb l’Ajuntament de Reus; i eines per avançar en l’autonomia digital de la ciutadania fonamental en aquesta nova era de la transformació digital per assolir que tota la ciutadania accedeixi a la societat digital.
L’acompanyament personalitzat a través dels nous Espais d’Aprenentatge Digital sempre és amb cita prèvia, que es pot sol·licitar a www.reus.cat/feselclic o trucant al 977010 010.
Els espais presencials d’aprenentatge digital estan ubicats als equipaments i serveis municipals següents:
- Centre Cívic del Carme
- Centre Cívic Llevant
- Centre Cívic Mas Abelló
- Centre Cívic Mestral
- Centre Cívic Migjorn
- Centre Cívic Ponent
- Oficina Tècnica Empresarial
- Oficina d’Atenció Ciutadana
- Oficina Municipal d’Escolarització
- Servei d’Atenció i Informació al Contribuent
L’Espai d’Aprenentatge Digital allotjat al web de l’Ajuntament disposa de guies i altres materials divulgatius àgils per facilitar la relació de la ciutadania amb l’administració electrònica en qüestions com obtenir l’idCAT Mòbil, fer un tràmit telemàtic, accedir a la Carpeta Ciutadana i tots els seus avantatges, les notificacions electròniques o el pagament de rebuts. Aquesta informació també es trobarà físicament en els espais aprenentatge digital.
Facilitar l’accés a l’administració electrònica
La posada en marxa dels Espais d’Aprenentatge Digital, en els seus formats web i presencial, són un pas més en el procés de transformació digital de l’Ajuntament de Reus per impulsar la relació de la ciutadania amb l’administració a través de canals telemàtics. Concretament, s’emmarca en la línia d’accions Autonomia Digital Ciutadana, orientada a la cohesió social en l’àmbit de les noves tecnologies.
En aquest sentit, els Espais d’Aprenentatge Digital són una eina més que l’Ajuntament posa a disposició de la ciutadania per facilitar l’accés a l’administració electrònica. Com ho és el sistema de Signatura remota, que permet a la ciutadania signar documents sense haver de disposar d’un certificat electrònic o idcatmobil. N’hi ha prou amb un correu electrònic i un mòbil.
Igualment, l’Ajuntament ha renovat recentment la Carpeta Ciutadana, i té una campanya de comunicació en marxa per promocionar-la com a canal preferent de relació de la ciutadania, les empreses, les entitats i el rpoveïdors amb l’administració. La «Meva Carpeta» accessible en https://carpeta.reus.cat, és un espai personal segur de relació amb l’Ajuntament per mitjans electrònics, disponible tot l’any a qualsevol hora del dia, i inclou la Carpeta Ciutadana, la Carpeta Empresa i Entitat; i la Carpeta Proveïdor en funció del seu perfil. La nova versió de la Meva Carpeta s’ha dissenyat pensant en que sigui més útil i fàcil d’utilitzar, amb l’objectiu de guanyar en transparència i proximitat amb la ciutadania i permet consultar i actualitzar qualsevol dada, obtenir documentació i realitzar qualsevol sol·licitud i consultar el seu estat, fer pagaments o qualsevol altre gestió.
9.000 usuaris diferents al mes -entre ciutadania, empreses, entitats i proveïdors- fan servir actualment la Meva Carpeta per relacionar-se amb l’Ajuntament de Reus. Una xifra que ha crescut en els darrers anys a causa de les millores introduïdes i l’acceleració de l’aposta municipal per la transformació digital de l’administració com a conseqüència de la pandèmia.
Des de la seu electrònica municipal es poden fer la majoria dels tràmits per mitjans electrònics sense necessitat de fer-ho presencialment; i des de la meva carpeta es poden consultar fins a 27 conjunts de dades i gestions diferents com per exemple la consulta de l’estat de les sol·licituds i expedients, subvencions, dades d’empadronament, dades de contacte, comunicacions i notificacions rebudes, domiciliacions bancàries, impostos, rebuts i pagaments, queixes, entre altres.