Els alumnes de l’Escola Solc ja disposen, des d’aquest dimarts 30 de gener, d’un nou equipament que contribuirà a la seva evolució emocional i cognitiva, en el marc de les activitats que diàriament desenvolupen al centre. En aquest sentit, l’escola ha inaugurat avui la nova sala sensorial, que ha de permetre estimular els sentits dels nois i noies que acudeixen al centre educatiu, a través d’un un servei addicional i de qualitat en la prestació dels serveis d’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual.
Tot plegat ha estat inaugurat amb un acte moltemotiu, batejat com la “Festa dels sentits”, que ha inclòs un espectacle de màgia a càrrec del Mag Albert, així com una demostració de les moltes possibilitats d’estímul sensorial que ofereix el nou equipament de l’Escola Solc. Seguidament ha tingut lloc la inauguració oficial, amb la descoberta de la placa commemorativa a càrrec de Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona, Jaume Sariol, director del Complex Industrial de Dow Tarragona, i un dels alumnes de l’Escola Solc. Finalment, la jornada ha finalitzat amb una fotografia de família i amb un dinar especialment elaborat per Dow i que han pogut degustar tot l’equip professional i usuaris de l’Escola Solc.
La presència de la companyia en aquest acte es deu al fet que aquest projecte s’ha fet realitat gràcies a la col·laboració de Dow Chemical, que ha finançat la creació d’aquesta sala sensorial en el marc de la celebració dels 50 anys de la companyia a Tarragona. Sota el paraigües dels “Dow Grants”, es va comprometre a aportar 100.000 $ a tres entitats tarragonines per contribuir a fer possibles tres projectes que connecten perfectament amb els Objectius de Sostenibilitat, com són desenvolupar el potencial de les persones i de la ciència; valorar la natura; i la col·laboració decidida amb la comunitat.
En aquest sentit, un dels tres projectes emmarcats en els Dow Grants fixava l’aportació per a ‘un centre d’educació especial per tal d’aconseguir la integració i normalització dels infants en l’escolaritat ordinària i adquirir una major autonomia personal i/o social’, objectiu que s’assoleix amb la creació de la sala sensorial de l’Escola Solc.
Aquesta sala permet despertar els sentits dels alumnes per fer-los viure experiències plenes de sensacions, de força, de llum, de colors i d’olors que aporten benestar a l’usuari. Tot plegat s’articula a través de l’aportació d’informació a nivell sensorial, que estimula les diferents àrees cerebrals, ajudant al cervell a crear noves connexions neurològiques que faciliten el procés d’aprenentatge i la plasticitat neural. Això dóna com a resultat que, poc a poc, l’alumne s’obre a experimentar noves activitats, a establir vincles més propers, a mirar i veure, a tocar i sentir, a escoltar i entendre i, sobretot, a compartir el seu gran món interior.
La sala sensorial de l’Escola Solc compta amb diferents materials d’estimulació, com són un feix de fibra òptica, una columna de bombolla passiva, una columna interactiva, una dutxa de fibres, un matalàs d’aigua amb vibració sonora, llum negra, tablet interactiva, bola de llum amb focus de colors i focus de llum de colors interactiu.
En aquest marc, Sariol ha explicat que “per a la família de Dow, les persones són l’element més important de la nostra activitat i, per això, ens agrada i ens satisfà poder participar de manera activa en tot allò que contribueixi al benestar de les persones”. I és que la nova sala sensorial suposa “l’aplicació de la innovació i de la tecnologia per contribuir al desenvolupament de noves teràpies que permetin evolucionar a nivell emocional i intel·lectual els alumnes de l’escola, alhora que els facilitaran el reforç dels lligams afectius amb els seus educadors”.
L’Escola Solc ha estat representada en l’acte per la seva presidenta, Olivia Oncins, qui ha posat l’accent en el fet que “com a professionals de l’educació especial, estem oberts a noves metodologies com la que ens ofereix aquesta sala sensorial. Es tracta d’un projecte que vàrem presentar a Dow fa poc més d’un any, que van acollir amb entusiasme i que ja s’ha fet realitat”. La importància d’aquesta sala sensorial rau, segons ha explicat Oncins, en que “treballem el cos com a vehicle d’aprenentatge. Tot el que arriba al cervell ho fa a través del cos, amb un procés d’integració sensorial que la majoria rebem de manera natural i espontània, però que no és així per als nostres alumnes. Per això és tan important reforçar i guiar aquesta integració social perquè els nostres alumnes puguin experimentar sensacions que els apropin a la construcció de la seva pròpia realitat”.
En la mateixa línia s’ha expressat Inma Reguant, directora dels Serveis Territorials d’Ensenyament, qui ha manifestat que “al Departament tenim tres objectius bàsics, que també són molt vàlids avui: innovació, inclusió i competències. Tot conjuga i es dóna amb aquesta nova sala sensorial”.
Finalment ha ofert unes paraules Josep Fèlix Ballesteros, qui ha destacat que “avui es conjumina la necessitat d’atenció que tots tenim, amb la vocació de servei públic i la unió d’esforços d’una cooperativa, les administracions públics i una empresa privada amb responsabilitat social corporativa com és Dow. Aquesta aliança públic-privada és bona i desitjable, perquè produeix fruits com aquesta sala sensorial que, segur, serà molt útil”.
L’acte ha comptat, també, amb la presència i suport dels alcaldes de La Canonja i de La Pobla de Mafumet, així com també amb la de diversos representants del Disability Empolyee Network (DEN) de Dow, un grup de treball que actua a nivell intern i extern per connectar la companyia amb l’entorn i desenvolupar iniciatives i projectes en favor de la comunitat en general, i sobretot per als col·lectius amb necessitats especials. Entre les funcions del DEN també hi ha la conscienciació dels empleats de Dow envers el col·lectiu de persones amb capacitats diferents i també envers els projectes que, en aquesta línia, desenvolupa la companyia per fomentar la normal i absoluta integració d’aquests col·lectius en el conjunt de la societat.