La jornada de neteja de residus ‘Let’s Clean Up Europe 2021’, que va tenir lloc el 8 de maig de 2021, a Salou, va ser tot un èxit de participació, amb 79 persones, dividides entre els sis indrets diferents escollits per a l’activitat: Platja de Ponent; Platja de Llevant; Platja Llarga; Cap Salou; Platja Capellans; i avinguda de Joan Fuster. En total, es va aconseguir cobrir un terreny de 120.320 metres quadrats.
Aquestes neteges van ser una iniciativa organitzada per l’entitat sense ànim de lucre Good Karma Projects, amb la col·laboració de l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Salou.
Segons l’informe lliurat per l’organització, en total, es van recollir fins a 2.353,25 litres de residus, dels quals, 1.498 L eren envasos; 226 L, paper i cartró; 209 L, vidre; 397 L, resta; i 23,25 L, residus específics.
Al següent enllaç (FES CLIC AQUÍ), es pot observar la divisió de residus recollits, per zones. També es pot consultar, en aquest enllaç (FES CLIC AQUÍ), un mapa interactiu amb els resultats.
L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha valorat positivament els resultats de l’informe de Good Karma Projects, assegurant que “l’entitat està realitzant una molt bona tasca de conscienciació cap a la població, per tal que conegui la problemàtica actual i actuï a favor del benestar del nostre planeta”. Així mateix, ha assenyalat que “des de l’Ajuntament, continuarem treballant en la mateixa línia, fomentant hàbits sostenibles per tal de reduir la generació de residus de tot tipus, en el nostre dia a dia”.
Per la seva banda, la regidora de Medi Ambient, Estela Baeza, ha explicat que “amb la publicació d’aquests resultats, pretenem generar una doble comunicació per a la nostra ciutadania; per una banda volem alertar de l’impacte que es produeix al nostre entorn, si no el respectem i el cuidem degudament; i, per una altra banda, volem generar un missatge simbòlic positiu, ja que amb aquestes accions conjuntes podem conscienciar a tothom sobre la possibilitat de canviar; que és possible viure sense malmetre el planeta; i, a més, que qualsevol de nosaltres pot ser part del canvi i es pot unir i ser partícip de la solució”.
Des de l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Salou es pretén no només participar i/o organitzar actes com aquest Clean Up, sinó treure’n conclusions i aplicar mesures correctives; per això, la importància de generar informes amb les dades extretes. Per altra banda, es podran comparar aquests resultats amb futures jornades de Clean Up, i valorar, per exemple, quin és l’impacte que representa l’activitat turística a les platges, quant als residus.
Cal recordar que les recollides van ser dirigides per representants de l’organització Good Karma Projects, que van posar a disposició de les persones participants tot el material necessari. Es van distribuir els assistents en els diferents punts, en formacions de, màxim, 6 persones o grups familiars, evitant, d’aquesta manera, aglomeracions. La classificació de residus també es va fer per grups. A més, va ser obligatori l’ús de mascareta, i respectar, en tot moment, la distància interpersonal d’1,5 metres.
Aquesta jornada ‘Clean Up’ dona compliment als ODS número 13, ‘Acció pel Clima’; al 14, ‘Vida Submarina’; i al número 15, ‘Vida d’ecosistemes terrestres’; i posa de manifest el compromís que Salou té amb l’Agenda 2030.