Xavier Jiménez Llobera
Un dels elements patrimonials més espectaculars que tenim a Catalunya són les oliveres monumentals de les Terres de l’Ebre. Aquests són uns arbres únics, espectaculars, de formes sinuoses, molt i molt vells, amb exemplars que poden tenir des de forces centenars d’anys fins els que sobrepassen el miler.
Aquestes joies vivents constitueixen alguns dels arbres més vells, a l’hora que bells, d’Europa i segurament del món.
La major concentració d’oliveres monumentals la trobem al voltant del riu Sènia, tant a la banda catalana com a la valenciana. Pel que fa a Catalunya és a Ulldecona on trobem el major nombre.
Junt amb aquestes oliveres monumentals trobem un patrimoni únic, lligat a l’activitat agrària i que s’ha conservat durant el llarg del temps acompanyant a aquestes arbres únics. Enjubs, marges de pedra seca, barraques… conformen, junt amb les oliveres, segurament un dels paisatge agrícoles més antics d’Europa.
Ara, aquest patrimoni únic es troba en perill.
Moltes d’aquestes oliveres són arrancades per ser venudes com a objectes de luxe per adornar jardins d’arreu d’Europa. Camps esplendorosos d’oliveres monumentals acaben convertits en simples erms sense vida ni oliveres, amb els marges enrocats, i tota la seva història malbaratada.
A Catalunya, a diferència del que passa a altres llocs del món, les oliveres monumentals no gaudeixen de cap tipus de protecció legal i és per això que els marxants d’aquestes joies vivents centren la seva activitat al nostre País.
Des del GEPEC-EdC fa anys que treballem per aconseguir que aquests arbres i el paisatge que els acull, siguin protegits i que puguin esdevenir un dels motors de revitalització socioeconòmica de les Terres de l’Ebre. No podem seguir menyspreant i menys valorant un patrimoni únic com aquest.
Ara fa pocs mesos, a més, des del GEPEC-EdC hem iniciat una campanya per recollir fons per tal de comprar finques amb oliveres monumentals i així garantir la seva conservació. La campanya busca donacions de persones sensibilitzades que vulguin col·laborar en protegir aquests arbres. Les donacions es poden fer a través de la pàgina gepec.cat
A Ulldecona es pot visitar una de les finques que segurament acull la major concentració d’oliveres monumentals del País, es tracta de la finca de l’Arión, situada a la falda de la serra del Godall. Per visitar aquesta finca cal contactar amb l’ajuntament per tal de concertar la visita ja que aquestes són guiades. https://turismeulldecona.com/visites/
Us recomanem que no desaprofiteu l’ocasió de poder passejar enmig d’un camp d’oliveres monumentals, que formen part de la història del nostre país. Persones, d’altres cultures llunyanes, hauran passejat, fa molts centenars o poder més de mil anys, per entremig d’aquests mateixos arbres que ara podem gaudir nosaltres.