El passat mes de gener un incendi en una indústria del polígon químic de Tarragona va ocasionar dos morts, uns quants ferits i la destrucció de pràcticament tota la fàbrica. L’explosió d’un compressor va actuar com un canó i va projectar una peça d’acer de mil quilos a dos quilòmetres i mig de distància, foradant la paret d’un habitacle de Torreforta i matant una persona que es trobava dins del pis. Aquesta fàbrica produïa òxid d’etilè, que és un gas incolor amb el que es fabrica glicol d’etilè, usat com anticongelant, poliester i en certs productes agrícoles. Provoca a les persones irritació nasal , a la gola i a la respiració, i també mals de cap, nàusees i vòmits. Encara que els efectes nocius no són teòricament greus, hi ha un efecte que no podem oblidar: l’efecte “dòmino”. Què hauria succeït si la peça d’acer de mil quilos hagués impactat en una altra indústria de les que fabriquen productes extremadament tòxics?.
L’any 1893 un vaixell, el “cabo Machichaco”, va amarrar al port de Santander amb un carregament de farina, material siderúrgic i unes garrafes d’àcid sulfúric. Però també duia a les bodegues, i sense declarar, 51 tones de dinamita. Al migdia del 3 de novembre, es va trencar una garrafa de sulfúric que va produïr un petit incendi. Només hi havien dos bombers en tot el port que no van poder sufocar i l’incendi i aquest es va anar estenent per tot el vaixell. Molts habitants de Santander van anar al port a veure l’espectacle i, de cop i volta, les flames arribaren a la dinamita que lògicament va explotar.
El resultat fou esfereïdor: 572 morts i quasi 2.000 ferits. L’onada expansiva va enderrocar tots els edificis dels molls i va provocar una onada d’aigua que va llançar al port a centenars de persones que moriren ofegades. Un calabrot fou trobat a Peñacastillo, a 8 kilòmetres del vaixell, i va matar a una persona. La majoria de les autoritats civils i militars de Santander, inclòs el Governador Civil, van morir en l’explosió (el bastó de comandament del Governador fou trobat a la platja de San Martí a milers de metres de distància). Anem alerta amb l’efecte “dòmino”.