L’Any Fortuny al Centre d’Amics de Reus

El Centre d’Amics de Reus omplirà l’Any Fortuny d’activitats dedicades al pintor. Aquest dimecres s’han presentat el conjunt d’activitats, en els quals el Centre donarà protagonsime a entitats i col.lectius de la ciutat. L’Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona col.laboraran perquè sigui possible.

Ha estat el president del Centre, Joan Maria Mallafrè, l’encarregat de presentar el conjunt d’activitats, nascudes de la Comissió Any Fortuny creada fa més d’un any a l’entitat i formada per Jaume Cervera, Francesc Ramos, Pere Busquets i Jaume Garcia, que han rebut l’aplaudiment del públic.

La confecció d’un logotip i un cartell de grans dimensions -que ja llueix a la façana de La Boella, la Casa Marià Fortuny-, ha estat l’arrencada més visible de les activitats, però també el concurs internacional de gravats Mini Print, que s’exposa a la sala La Vicaria del Centre.

Altrament, Mallafrè ha recordat que al Centre d’Amics es custodia una còpia de la màscara mortuòria de Fortuny, un dibuix que va fer ell amb només deu anys d’edat dedicat a Santa Marta, i nombrosos gravats. La joia de la corona és l’alcova on va néixer Marià Fortuny, que es mostra al públic des de fa molts anys, una donació que al seu temps va fer l’empresari avícola Lluís Fortuny.

Mallafrè ha recordat que el Centre d’Amics va néixer a meitats dels anys 70 per qüestionar la política municipal que permetia que edificis patrimonials anessin a terra -el Campanaret, la Casa Quer, el Gran Hotel Londres o Casa Tharrats- i per oposar-se a la construcció de l’edifici Bellpark, al Parc de Sant Jordi, que va impedir que la plaça de la Llibertat tingués una continuïtat amb la mateixa amplada en el tram de l’avinguda de Sant Jordi. Mallafrè ha posat èmfasi que als anys 70, els Amics de Reus -com llavors eren coneguts ja que no se’ls permetia ser Centre d’Amics- van ser vistos com un contrapoder per part de l’Ajuntament de Reus.

Durant la presentació també ha intervingut Jaume Massó, exdirector del Museu de Reus, que ha explicat l’obra del pintor que es conserva al Museu i la gestió que se’n fa des que el Museu va obrir portes als anys 30 del segle passat.

Massó ha detallat les nombroses donacions que va anar rebent el Museu, ampliant el seu fons, especialment determinat per dibuixos i gran quantitat de gravats. Justament, el 28 de novembre obrirà portes la primera de les exposicions que el Museu dedicarà a Fortuny, en aquest cas, centrada en els dibuixos i gravats del pintor reusenc.

Finalment, l’escriptora reusenca Mònika Escuer ha presentat un conte que ha elaborat dedicat  Fortuny, amb la participació de la ballarina Paola Torrijos.

CALENDARI D’ACTIVITATS
 Novembre 2024 – Exposició de gravats i entrega premis Mini Print – Marià Fortuny
 Novembre/Desembre 2024 – 1ª conferència sobre Fortuny
 Primer semestre 2025 – Publicació de “Lo Nunci” monogràfic de Marià Fortuny
 Febrer 2025 – 2ª exposició Col·lectors sobre Fortuny
 Març 2025 – 2ª Conferència sobre Fortuny
 Abril 2025 – Homenatge d’artistes a Marià Fortuny
 Juny 2025 – 3ª conferència sobre Fortuny
 Novembre 2025 – 4ª conferència de cloenda Any Fortuny
 Novembre 2025 -Documental / programa monogràfic sobre Fortuny que al mateix temps serveixi de material didàctic per les escoles.
 Emissió cupó commemoratiu de l’ONCE

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.