‘L’amic de Praga’ de Joan Manuel Soldevilla

‘L’amic de Praga’ de Joan Manuel Soldevilla

Al llarg de la nostra vida anem creuant-nos amb persones diverses que hi ocupen espais diferents: alguns seran amics; d’altres, coneguts; d’altres, ni tan sols això… I d’altres canvien de rol segons el moment i, lògicament, les circumstàncies. Així, estudis, feina, activitats d’oci, casualitats… faran que anem teixint la nostra xarxa de coneixences, algunes de les quals, malgrat la distància espacial, d’edat o ideolò- gica, irremediablement acaben deixant petjada en nosaltres. En ‘El Petit Príncep’ s’hi diu que és trist oblidar un amic, perquè no tothom té el goig de poder dir que n’ha tingut un. Per això, no podem deixar de conèixer la història que Joan Manuel Soldevilla Albertí ens presenta a ‘L’amic de Praga’ (Columna Edicions, 2018), una relació d’amistat entre dos personatges reals (el metge txec František Kriegel‘L’amic de Praga’ de Joan Manuel Soldevilla i el mestre i escriptor català Jaume Ministral) que s’inicia en plena guerra, fet que facilita la complicitat dels dos i genera una anàlisi dels fets polítics i socials que van provocar gran part dels conflictes no només europeus del segle XX. Tot i així, la vida els portarà a distanciar-se. El destí de vegades és així. Volten pel món, cadascú a la seva, quan, de sobte, l’atzar vol que es retrobin trenta anys després. Les seves vides són diferents, les experiències viscudes els han anat moldejant i no només l’aspecte físic dels dos ha anat canviant. Seran capaços de reprendre la vella amistat? O la seva relació tan sols va ser un fet circumstancial, ja que sabem que les guerres i les adversitats sempre uneixen persones que, en d’altres circumstàncies, mai s’haurien relacionat?…

 

L’entrellat d’aquesta relació el traurem de la mà de la Dacs i en Tarongi, dos investigadors de l’Empordà, interessats en les vides de Kriegel i Ministral, que ens duran a ciutats tan distants com Barcelona, Praga, l’Havana o Xangai, entre d’altres, per anar construint el trencaclosques d’unes vivències combulses i fascinants, narrades amb brillantor i expertesa per l’autor, Joan Manuel Soldevilla, a partir de la barreja de documents reals i de ficció.

‘L’amic de Praga’ vol ser una història d’amics retrobats, però, mentre Kriegel i Ministral es troben, s’allunyen i es retroben, el lector va viatjant per alguns punts culminants de la història del segle XX… Novel·la històrica. Novel·la humana i de relacions personals.

Novel.la d’investigació… De tot uns mica. Llegiu-la i, quan l’enllestiu, potser més d’un de vosaltres sentirà la necessitat d’agafar el mòbil i posar-se a buscar què se’n deu haver fet d’aquella persona de qui fa tant que no en sap res… A partir d’aquí, es confirmarà la saviesa popular que diu “allà on n’hi ha hagut sempre en queda”?… Qui sap! Bona lectura!

Mònica López Bages
Filòloga Catalana

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.