Reus se suma al 25N Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones amb l’acte institucional en línia i un punt d’informació a la plaça Prim
L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, la vicealcaldessa de Reus, Noemí Llauradó i la regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Vilella, han protagonitzat aquest matí l’acte instituci onal amb motiu del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, que es commemora a tot el món el 25 de novembre. Un acte que enguany ha tingut com a escenari els Rentadors del Casal de les Dones, coincidint amb el 15è aniversari d’aquest equipament, i que amb motiu de la pandèmia ha hagut de limitar l’assistència. Per això, s’ha fet la retransmissió en directe, que ara, amb posterioritat, es pot visualitzar, de manera gratuïta i oberta a tothom, al canal de YouTube https://www.youtube.com/reuscatsessions
La lectura del manifest ha anat a càrrec d’Elena Cobler, impulsora de l’Oficina d’Atenció a la Víctima (OAV) i de la Unitat de Mediació i Resolució de Conflictes de la Guàrdia Urbana de Reus (UMIRC). La declaració, en sintonia amb el lema “Ni agressor, ni còmplice. Atura les violències masclistes” de la campanya del Govern de la Generalitat amb motiu del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, reforça els missatges adreçats als agressors i situa el focus de la solució de les violències masclistes en la seva responsabilitat i no en les dones agredides. La procl ama també apel·la a la no complicitat de l’entorn amb els agressors i promou l’avenç en la identificació de diferents situacions de violències masclistes, com les viscudes durant la pandèmia: “El confinament ens ha demostrat que, qui volia exercir el control sobre dones i nenes ho ha tingut més fàcil que mai. De fet, als agressors els ha calgut emprar molta menys força que l’habitual per a continuar mantenint els seus desitjos i privilegis. L’aïllament i l’increment de la violència psicològica ha estat freqüent en contextos en què s’ha reduït la xarxa social i l’activitat habitual de les dones per les restriccions de moviments, la reducció de la interacció social o l’augment del teletreball. S’han produït situacions d’assetjament sexual a canvi de recursos econòmics o allotjament quan les dones han tingu t pèrdua d’ingressos i, per tant, dificultats econòmiques per a seguir endavant. S’han produït agressions sexuals en entorns d’oci informals en els que no hi ha persones professionals formades en matèria de violències sexuals. També en el món virtual, l’increment de les violències en línia està afectant moltes dones i nenes, fins al punt de posar en risc la seva pròpia vida”.
L’acte institucional ha acabat amb l’actuació musical de la violinista Astrid Torrente.
A més, a partir de les 12.30h s’ha instal·lat a la plaça de Prim el Punt d’Informació 25N, en què s’ha informat la ciutadania sobre els serveis municipals d’atenció a les dones i s’han entregat mascaretes del 25N.
L’Ajuntament de Reus, a través de l’àmbit de Violència de la Regidoria de Benestar Social, i de les regidories de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, de la qual depèn el Casal de les Dones, ha programat aquests dies un cicle d’activitats que va començar el 6 de novembre i acaba el 27 de desembre.