L’Ajuntament de Reus porta a terme un pla de transformació digital de l’administració municipal per tal de millorar els sistemes de gestió i fer evolucionar l’administració cap a una organització cada vegada més eficient, àgil i transparent. Es tracta d’un pla d’implantació de l’administració electrònica, el qual forma part, a la vegada, del pla de modernització de l’Ajuntament de Reus: una adaptació ; tant tecnològica com organitzativa del propi Ajuntament, que té com a objectiu final la millora de la prestació dels serveis públics que s’ofereixen a la ciutadania.
El pla de transformació digital és un pla viu i dinàmic d’implantació de l’administració electrònica, que actualment agrupa 15 projectes tecnològics, alguns ja finalitzats i d’altres en fase d’execució. Aquest procés de transformació digital té un pressupost acumulat d’uns 350.000 euros amb contractes externs, al qual cal sumar-hi els recursos propis que hi destina l’Ajuntament.
El Servei de Tecnologies de la Informació i Telecomunicacions de la regidoria de Promoció Econòmica impulsa aquest pla, que té caràcter transversal perquè afecta el conjunt de l‘organització municipal, i que busca invertir en la transformació digital per modernitzar l’administració, ser més eficients i oferir un millor servei a la ciutadania.
Premi Administració Oberta
L’Ajuntament de Reus té una llarga i reconeguda tradició en la implantació de l’administració electrònica. El passat mes de gener, l’Ajuntament va ser guardonat, per segona edició consecutiva, amb un Premi Administració Oberta, que concedeix el Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC), en reconeixement a l’ús i la implantació de les eines d’administració electrònica. Novament, Reus va rebre una menció especial per haver quedat entre els millors ajuntaments de ciutats de més de 50.000 habitants en l’informe sobre administració electrònica elaborat pel Consorci AOC.
Projectes tecnològics al servei de l’administració i la ciutadania
Els projectes municipals de transformació tecnològica de l’administració són encara més ambiciosos. El reconeixement del Consorci AOC coincideix amb els treballs que porta a terme l’Ajuntament per posar les tecnologies de la informació al servei de la ciutadania i de la modernització de l’organització municipal.
Projectes tecnològics de modernització de l’organització que tenen per objecte la millora de la prestació dels serveis i dels sistemes de gestió; i que es classifiquen en dos grups segons la seva orientació:
Projectes tecnològics per a la millora de la gestió.
Projectes tecnològics per a la millora o creació de nous serveis.
El pla, ampliable a nous projecte, consta actualment de 15 iniciatives tecnològiques. La relació de projectes que actualment estan en fase d’execució és la següent:
-Nou sistema gestió econòmica i comptable: Implantació d’un sistema informàtic que permet la comptabilitat analítica per determinar el cost efectiu dels serveis públics, la millora de la gestió administrativa en processos econòmics. Disposa d’un sistema d’anàlisis de dades per la millorar en l’eficiència econòmica i una gestió més eficaç dels actius i patrimoni municipal
-Finestreta única empresarial i tramitació electrònica d’expedients: Tràmitació i gestió totalment electrònica d’Activitats i obres a través d’un portal per les empreses integrat amb el de la Generalitat i amb un sistema d’expedients totalment electrònic
-Portal de dades obertes: Publicació de 25 conjunts de dades públiques o de serveis en format reutilitzable per la dinamització empresarial, transparència i aplicacions de tercers així com la publicació de mapes interactius i indicadors.
-Signatura biomètrica: D’acord a la llei 39/2015 de tramitació totalment electrònica dels procediments administratius i per facilitar l’entrada de documentació només en format electrònic, es posa en marxa un total de 19 tauletes per a les oficines d’atenció (la primera a l’OAC i les pròximes a Hisenda, Ensenyament, Habitatge, i Urbanisme.
-Millora del sistema de gestió de cues d’atenció ciutadana integrat amb la cita prèvia: El projecte en fase preparació de la licitació. Renovarà els sistemes tecnològics de les oficines d’atenció per fer més àgil la gestió de cues, la integració amb la cita prèvia de forma automatitzada i la renovació tecnològica de l’equipament obsolet
La relació de projectes ja finalitzats i en servei és la següent:
-Factura electrònica: Implantació de la factura electrònica per agilitzar l’enviament, gestió i pagament a proveïdors. Primer municipi de l’estat espanyol en implantar la factura electrònica, el 2013 d’acord al reglament de factures electròniques municipal aprovat el 2.012. Actualment gestiona més de 17.000 factures anualment.
-Queixes i incidències: Facilita l’enviament i gestió integral de queixes i incidències a l’Ajuntament a través de la web reus.cat (bústia ciutadana) i telèfon (010) i adaptat per a dispositius mòbils. L’any 2016 va gestionar més de 1.300 queixes i incidències.
-Portal de transparència: Portal web de tots els ens municipals, d’acord a la legislació catalana i espanyola de transparència. El 2016 va registrat més de 20.000 pàgines vistes i més de 6.000 usuaris.
-Inscripció activitats per internet i millora de la gestió dels centre cívics: Millora del sistema de gestió d’inscripcions i pagament a activitats. Actualment gestiona les activitats dels centres cívics, Mas Carandell, Joventut i Mas Pintat amb més de 8.000 inscripcions en el 2016
-Nova seu electrònica: Adequació seu electrònica per facilitar la tramitació electrònica, la transparència i l’accés a la informació a través de dispositius mòbils d’acord a la normativa d’administració electrònica. La seu electrònica ha passat de 2.600 tràmits telemàtics i 100.000 visites el 2014 a 4.300 tràmits i 450.000 visites el 2016.
–Cita prèvia: Facilita la planificació, l’eficiència de recursos i la millora de l’atenció ciutadana a través del 010 i d’Internet. Actualment es fan 2.000 cites prèvies mensuals.
-Autoservei amb caixers automàtics: Millora dels caixers per facilitar el pagament d’impostos i taxes amb targeta i l’autoservei de tràmits senzills sense cues.
-Geoportal–mapa interactiu de ciutat de serveis públics i cartografia: Mapa ciutat accessible via web i per dispositius mòbils que permet visualitzar tots els serveis públics i la informació de contacte, la informació cartogràfica detallada del municipi amb tots els serveis, dels vols aeris que es fan periòdicament amb l’històric així com contrastar l’evolució urbanística del municipi http://geoportal.reus.cat
–Aplicació Contractes menors: Aplicació de gestió interna que agilitza la contractació mitjançant procediment menor i del compliment de publicació tant al Portal de Transparència com al registre públic de contractes. Gestiona més de 1.500 contractes menors entre l’Ajuntament i els organismes autònoms del 2016.
-Eina anàlisis activitats i altra informació municipal: Sistema que permet l’observatori municipal d’activitats econòmiques i la seva evolució així com l’anàlisi d’altres dades municipals.