La regidoria de Salut i Ciutadania de l’Ajuntament ha impulsat la creació del Pla de Família amb l’objectiu de posar les famílies en el punt de mira de la ciutat com a eix fonamental de la societat. Per detectar les necessitat, definir les línies del pla i fer un recull i priorització de les propostes d’accions s’engega ara un procés participatiu que s’allargarà fins a finals d’abril.
Òscar Subirats, regidor de Salut i Ciutadania, ha explicat que “l’elaboració d’aquest Pla es basarà en la participació de les entitats i associacions ciutadanes que, directa o indirectament tinguin relació en l’àmbit de la família, en la participació de les diferents regidories municipals i de la ciutadania reusenca i fora vila en general que vulgui fer aportacions en clau de família”.
S’han programat un seguit de tallers participatius dividits en les dues fases que conformen l’elaboració del Pla: la fase d’anàlisi i diagnosi, i la fase de pla d’acció. Aquests tallers van dirigits a les diferents entitats del territori que tenen relació amb l’àmbit familiar.
A més, també s’obre una enquesta en línia, a través de la web https://participa.reus.cat/ en la qual qualsevol ciutadà major de 14 anys de Reus i d’altres municipis pugui donar la seva opinió i pugui fer arribar les seves propostes d’acció. L’enquesta s’obrirà el dia 15 de març i estarà activa fins el 9 d’abril.
Un cop finalitzat aquest procés participatiu es farà un retorn en una audiència pública i, un cop elaborat el Pla de Família, s’elevarà al Ple Municipal que l’haurà d’aprovar.
L’elaboració del Pla de Família forma part de la nova direcció de Mas Pintat, que s’obre no només a la infància sinó a totes les etapes d’edat dels nens fins que són adults, fins als 18 anys. Per Subirats, “la familia cobreix necessitats importants de les persones, és un grup funcional i un nucli de generació d’afectes, sentiments i ajudes mútues per encarar els canvis i a afrontar adversitats. La xarxa parental és molt resolutiva, especialment en situacions excepcionals, ho hem vist durant la pandèmia, i ofereix un ampli ventall de recursos econòmics, afectius, socials, laborals, d’acolliment, entre d’altres”.
L’obertura del procés participatiu arriba després que ja s’ha dut a terme el marc teòric i la diagnosi en un treball més intern, amb diferents trobades entre els diferents agents que col·laboren en el Pla. De fet, s’han realitzat entrevistes tècniques amb agents clau i el cos tècnic de l’àmbit familiar, els quals es consideren coneixedors en el seu dia a dia de la realitat de les famílies de la ciutat.