La Unió de Botiguers de Reus i els Centres Cívics de la ciutat, juntament amb altres entitats i particulars, han enviat diferents documents, vídeos, imatges i escrits, per tal que l’Arxiu de Reus reculli el seu testimoni en el marc de la campanya #arxivemlacovid19.
Aquesta iniciativa, a la qual s’han adherit més de 70 arxius catalans, és impulsada, des del mes de març per l’Associació d’Arxivers – Gestors de Documents de Cataluny. L’objectiu és recollir evidències documentals sobre les conseqüències socials de la situació actual. Els arxius busquen recollir testimonis de la ciutadania, on s’inclouen dibuixos de “tot anirà bé” d’infants, vídeos enregistrats des de balcons i finestres dels carrers buits i escrits de solidaritat, per exemple.
La Unió de Botiguers s’ha volgut adherir a la iniciativa elaborant diversos documents, sobretot vídeos i escrits, que reflecteixen com ha afectat la crisi sanitària al comerç local, que tot i haver-se vist obligats a abaixar les persianes, s’han fet presents i visibles. Han volgut recollir el sentiment d’aquest comerç de proximitat davant la pandèmia i també fer arribar el missatge d’esperança davant de l’inici del desconfinament. Algunes de les imatges que han fet arribar a l’Arxiu parlen de com aquests dies el comerç de Reus “aixeca les persianes”. Amb el #compraareus s’han anat generant missatges a les xarxes que recullen aquests moments.
L’entitat ha volgut que aquests documents que ha anat produint aquestes setmanes quedin custodiats i preservats a l’Arxiu de Reus perquè formin part de la memòria col·lectiva que s’està construint per explicar el temps de la pandèmia a generacions futures.
De la mateixa manera, l’Arxiu també ha rebut un recull d’imatges del confinament que han generat els Centres Cívics de la ciutat gràcies a la col·laboració de les diferents entitats, associacions i professors que hi treballen o hi són presents. Tots ells han volgut fer arribar com se senten vers la situació actual mitjançant dibuixos, de fotografies, d’escrits, etc., que han anat penjant a les xarxes socials. Aquest recull es va publicar per Sant Jordi i durant aquests dies se n’ha fet donació a l’Arxiu.
Els Centres Cívics, coneixedors de la iniciativa que està duent a terme l’Arxiu de la ciutat, han considerat que tots aquests documents també són testimonis de la situació excepcional, i han volgut que siguin preservats a l’Arxiu.
A més d’aquestes aportacions, n’hi ha hagut també altres de destacables, com la de Ramon Masip, qui ha fet arribar a l’Arxiu els muntatges audiovisuals que, des de la Plaça del Mercadal, ha anat fent des del dia 14 de març, així com un recull d’imatges que reflecteixen la realitat quotidiana de la ciutadania en temps d’aquesta pandèmia.
L’Arxiu de la ciutat ha volgut fer arribar un agraïment a tothom que ha volgut aportar el seu testimoni. I recorda que la construcció de la memòria de la ciutat es fa des del present i anima a participar mitjançant el hashtag #arxivemlacovid19. També fa arribar uns consells bàsics, elaborats per l’Associació d’Arxivers-gestors de Documents de Catalunya, de com fer l’enviament.
La iniciativa #arxivemlacovid19 continua
Els documents (vídeos, escrits, imatges…) es poden fer arribar a l’adreça arxiumunicipal@reus.cat. També es pot trucar al telèfon 977 010 054.