Impulsar la transformació urbana de l’entorn del Carrilet que converteixi la zona sud de Reus en un nou pol d’atracció de la ciutat, millorar la connectivitat i portar més vida i activitat quotidiana al barri. Són els eixos de la proposta que l’alcalde de Reus, Carles Pellicer; la vicealcaldessa, Noemí Llauradó; i la regidora d’Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, han posat sobre la taula aquest dilluns, 5 de juliol en roda de premsa. Una proposta que es debatrà amb la ciutadania de Reus, i que té voluntat de convertir-se en un element d’impuls econòmic i de cohesió social, i que situï el Carrilet en el lloc clau que li correspon en el futur creixement de la ciutat.
Més vida
La proposta anunciada pel govern planteja generar el dinamisme social i econòmic que converteixi el Carrilet i el sud de la ciutat en una nova centralitat i pol d’atracció: generar més vida a partir de nous usos quotidians. La proposta preveu cinc usos, i deixa oberta la tipologia i el format:
- Ús vinculat amb els joves. El govern planteja d’ubicar en aquesta zona un alberg-residència, un equipament que durant el curs escolar pot funcionar com a residència d’estudiants i que els caps de setmana i, sobretot, en èpoques de vacances funcioni com a alberg familiar.
- Ús vinculat amb la Cultura. El propòsit és que el Carrilet atregui vida cultural i associativa. Per tant, probablement incorporarà un equipament d’aquest tipus, on hi poden haver espais per a entitats, per a artistes, etc…
- Ús relacionat amb la mobilitat i el transport. La principal pota seguirà sent l’estació de busos, per això cal que sigui objecte d’una forta remodelació els propers anys. Caldrà arribar a acords amb la Generalitat, que n’és la titular. El Carrilet ha de ser node de la nova mobilitat sostenible, i ha de ser clau de l’intercanvi modal entre mitjans de transport públic, bicicleta, etc…
- Ús econòmic. Es proposen des d’espais de coworking (centrats en els joves) o a la restauració.
- Ús residencial. A més de l’alberg-residència, també inclouria habitatge dotacional per a joves. Això, potenciant les zones verdes, els carrers més amables, una millor regulació de l’espai públic, etc…
Així mateix, a l’entorn del Carrilet, també s’hi preveu un espai dedicat a la venda de producte fresc i proximitat, del qual s’en concretarà el format en el seu moment.
Més d’un edifici
La transformació urbana implicarà replantejar l’espai que avui ocupen el mercat, la plaça del voltant i l’estació d’autobusos.
La idea és construir més d’un edifici i que no tots tinguin la mateixa mida ni forma. En tot cas, això es concretarà en el futur. Ara bé, cadascun dels edificis no seria un equipament per si sol, sinó que es pensa en edificis on convisquin diversos equipaments i funcionalitats, generar espais compartits i que els diversos edificis estiguin interrelacionats.
Connectivitat
La zona sud de la ciutat és la que experimentar un creixement fort durant els propers anys donada la disponibilitat d’espai i la proximitat d’equipaments de referència com l’Hospital i el campus de la URV, el Tecnoparc, etc. Per el Carrilet ha de jugar un paper clau en la connectivitat d’aquesta zona en el conjunt de la ciutat: l’estació de busos ha de guanyar protagonisme, la futura estació de Bellissens ha ser una realitat el primer trimestre 2025, i la xarxa de carrils bici és fonamental per connectar les infraestructures de mobilitat i els principals equipaments de la ciutat.
El Carrilet tindrà un paper decisiu en la mobilitat en els eixos nord-sud i est-oest:
- L’eix que porta de l’actual estació de trens fins al campus de la URV i l’Hospital a través dels passejos, o bé pel carrer Ample, Ravals fins al carrer Escultor Rocamora i a través del parc de Mas Iglesias arribant a l’àmbit campus universitari i l’hospital pel nou pas de ciutat de la nova estació de Bellissens.
- Ha de permetre una connexió transversal est-oest a través dels carrers Benidorm, Macià Vila, Joan Miró, travessant Francesc Macià i fins a la continuïtat cap a Carles Riba, lligant els barris de Pastoreta, Carrilet amb Mas Iglesias.
El reforç de la connectivitat suposarà una nova aposta per la mobilitat sostenible, donada la intermodalitat de transports que coincidiran en aquest entorn: tren, bus i xarxa de carril bici.
Pressupost i calendari
La materialització del projecte suposarà una gran inversió econòmica que transcendirà més d’un mandat. Aquest mandat es preveu destinar una partida de 800.000 euros per fer la possible modificació del Pla General, l’avantprojecte tècnic de tota la zona, i el projecte bàsic i executiu d’una primera fase de la transformació.
La previsió és que les primeres obres es comencin a veure el proper mandat.
Procés participatiu
La transformació urbana es farà de manera participada amb la ciutadania. El Govern posarà en marxa al setembre un procés participatiu per acabar de definir el projecte de futur.
El procés tindrà una part centrada en la zona del Carrilet i sud de la ciutat; i una part oberta al conjunt de ciutadania, en especial a les entitats relacionades amb els usos que es volen implantar en aquesta zona; i col·lectius que hi puguin tenir algun tipus d’interès.
El debat col·lectiu ha de permetre debatre els canvis necessaris en el plantejament de partida que fem des el govern de Reus; i detectar necessitats que tenen les veïnes i veïns i generar un diàleg sobre el futur de la zona.