Niumba.com és el portal de TripAdvisor, el web de viatges més gran del món, i ha situat La Ruta del Cister entre les millors propostes temàtiques de l’Estat espanyol per visitar aquest hivern. Així que aquest hivern no et quedis a casa, posa’t l’abric i vine a conèixer el territori Cister.
El fred no és excusa per sortir de casa, partir de la visita als monestirs de Santes Creus, Poblet i Vallbona, i en un radi de 80 quilòmetres, teniu un munt de propostes per visitar en família, amb la parella o amb els amics.
Si fa 26 anys els tres consells comarcals de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell parlaven que La Ruta del Cister era un enllaç entre tres monestirs cistercencs: Santes Creus, Poblet i Vallbona, avui podem dir que La Ruta del Cister és molt més! És un territori que ofereix un patrimoni cultural, històric, arquitectònic, monumental i natural, ric i variat més enllà dels monestirs. Una mostra d’això són els seus museus i espais visitables, les visites guiades, les festes, la gastronomia, els artesans, les activitats de turisme actiu, l’enoturisme, la xarxa de senders i camins senyalitzats, allotjaments, restaurants… que trobareu en tot el territori.
Entorn del monestir de Santes Creus
Després d’endinsar-vos en la història del Cister i les llegendes més interessants que guarden les dependències del monestir de Santes Creus, us proposem passejar pels carrers de Valls, població que ha vist néixer tradicions avui tan arrelades arreu del país com els castellers i les calçotades; conèixer joies del modernisme com el santuari de la Mare de Déu de Montserrat a Montferri i l’ermita del Roser obres de Josep M. Jujol o els cellers modernistes de Nulles i Vila-rodona, catedrals del vi, i que porten la signatura d’un dels arquitectes més prolífics en aquest àmbit: el vallenc Cèsar Martinell; o visitar el columbari de Vila-rodona, únic a la península Ibèrica. O simplement, contemplar les vistes del camp de Tarragona des del poble de Miramar o de la torre Mixarda de Figuerola; o caminar entre barraques de pedra seca al Pla de Santa Maria, i conèixer el camí de les terres del riu Gaià (entre Querol i Vila-rodona) resseguir la vall del riu Brugent (entre la Riba i Farena), i assaborir els productes agroalimentaris de l’Associació Fet a l’Alt Camp, tot això i molt més!
Entorn del monestir de Poblet
A partir de la visita al monestir de Poblet us proposem retrocedir en el temps. Anar fins a la prehistòria, visitar les Coves de l’Espluga de Francolí o el Centre d’Interpretació d’Art Rupestre de Montblanc; continuar en el temps i passejar pels carrers medievals de Montblanc, Conesa, Forès, Solivella, Santa Coloma de Queralt, Vallfogona de Riucorb… o visitar castells -el castell templer de Barberà de la Conca, el castell dels Llorac de Solivella… Us podeu endinsar en el món rural i en especial la pagesia, la natura, les arts i oficis artesanals… amb la visita del Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, o assistir a una demostració del treball dels artesans de l’alabastre al Museu de l’Alabastre de Sarral i el de vidre bufat al Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i Poblet, visitar una galeria de ceràmica a Montblanc…
Sense oblidar-vos d’assaborir els productes locals com la tòfona, el safrà, els carquinyolis, els merlets, les coques, els embotits… i Trepatejar! fer un tast de trepat de la DO Conca de Barberà; o carregar les piles fent activitats a la natura, com caminar pels espais protegits com el Paratge Natural de Poblet, les muntanyes de Prades, el tossal Gros…
Entorn del monestir de Vallbona
En acabar de visitar i participar en les pregàries de les monges i deixar-vos embolcallar pels seus cants al monestir de Vallbona, els visitants poden recórrer i visitar els pobles de la vall del Corb: Fer un recorregut pel poble medieval de Guimerà, declarat Conjunt Historicoartístic; descobrir territoris de conquestes a través dels castells, com el de Ciutadilla i el de Montclar d’Urgell; conèixer el renaixement al Mausoleu de Ramon Folch de Cardona i al Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig; saber com vivien els jueus a Tàrrega a través del Museu Comarcal de l’Urgell; degustar la xocolata i el torró d’Agramunt o esmorzar i fer un tast de vins i olis als cellers de l’Urgell…