Voluntaris i aprenents es van conèixer en una sessió informativa que va tenir lloc al Casal Cívic Reus-La Rambla.
El dijous 6 de febrer es van constituir seixanta-sis parelles lingüístiques del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus (CNL) a la sessió de presentació de la quarantena edició del programa Voluntariat per la llengua (Vxl) a Reus. Entre aquestes, n’hi ha trenta-quatre de noves i trenta-dues que continuen de l’edició anterior, a les quals s’han de sumar les catorze noves parelles de la coral Canta amb el cor i les vint de les sessions en grup que s’organitzen al Casal Cívic Sant Josep Obrer. D’aquesta manera s’arriba a la xifra rècord de les cent parelles lingüístiques aquest trimestre.
Anna Saperas, directora del CNL de l’Àrea de Reus, va obrir la sessió de presentació de les parelles i va agrair a tothom l’assistència i la implicació en el programa. Així mateix, va oferir als participants la possibilitat d’afegir-se a la coral Canta amb el cor, integrada per alumnes i participants del VxL i guardonada recentment amb un dels deu premis Imprescindibles 2019 que atorga Canal Reus.
Seguidament, el director del Casal, Antoni Veciana, va detallar als assistentes els serveis que ofereix l’equipament i va convidar-los a aprofitar l’espai per trobar-se amb la parella lingüística.
Per cloure la primera part de l’acte, el president del CNL i regidor de Cultura i Política Lingüística i d’Educació de l’Ajuntament de Reus, Daniel Recasens, va felicitar els voluntaris i els aprenents perquè amb la seva participació al programa demostren la seva estima per la llengua, i va destacar la campanya “Parla’m en català” que ha engegat el CNL de l’Àrea de Reus i que pretén convèncer la població catalanoparlant de mantenir-se parlant en català als nouvinguts i alhora animar els qui l’estan aprenent a demanar que se’ls parli en català.
Després, les tècniques responsables del programa, Rut Ortiz i Mireia Romeu, es van encarregar de donar als participants informacions i instruccions perquè l’experiència com a membres d’una parella lingüística resulti ben positiva. En aquest sentit, van detallar alguns dels materials lliurats a les parelles que poden utilitzar a l’hora de conversar i van destacar el grup de conversa Fem un beure?, que té com a objectiu parlar en català en un ambient informal. Aquesta iniciativa és oberta a tothom, es formi part o no del Voluntariat per la Llengua, i el mes de febrer es durà a terme cada dimecres a les 18 h al Lizarran, al Raval de Sant Pere, 19, un establiment que va ser distingit amb el Premi Ganxet Llengua la darrera edició de la ruta de tapes Ganxet Pintxo.
Les altres activitats complementàries que ofereix el programa durant aquesta edició són una nova edició de les sessions de fonètica, l’assistència a un concert de música clàssica i el taller de sensibilització lingüística “Tria el teu rol” ideat per la Direcció General de Política Lingüística.
Els voluntaris inverteixen una hora setmanal durant deu setmanes a conversar en català amb l’aprenent a fi que aquest guanyi seguretat i fluïdesa parlant en aquesta llengua en un ambient distès, mentre fan noves amistats i s’enriqueixen mútuament.
Les persones que estiguin interessades a col·laborar-hi com a voluntàries o com a aprenentes encara hi són a temps, i poden adreçar-se al CNL de l’Àrea de Reus, situat al carrer de l’Àliga de Reus, 1, personalment, per telèfon (977 128 861) o per correu electrònic ( vxl.reus@cpnl.cat ). També poden registrar-se directament al programa a través del web www.vxl.cat , o fer el tràmit als punts d’inscripció del Voluntariat per la llengua distribuïts pel Baix Camp i el Priorat.
Voluntariat per la llengua és un programa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). El CPNL va iniciar el programa l’any 2002, a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles participants. Des del 2003 ja hi ha participat més de 135.000 parelles.