La Fira Internacional de Circ de Catalunya, TRAPEZI, celebrarà la seva 25a edició del 12 al 16 de maig a la ciutat de Reus. Enguany, per celebrar el quart de segle i alhora contextualitzant el circ a la situació contemporània dels últims mesos, el Trapezi, conjuntament amb l’Institut Municipal Reus Cultura, ha llançat una nova activitat en forma de concurs i fa una crida internacional per participar als “Premis Trapezi Peces Audiovisuals” amb la voluntat d’incentivar la producció de noves narratives de circ en aquest format a través de peces originals de petit format, d’entre 4 i 10 minuts.
En aquest sentit, el Consell General de l’IMRC ha aprovat aquest dimarts la convocatòria de les bases dels Premis Trapezi Peces Audiovisuals que es publicaran en els propers dies al BOPT i al Taulell Electrònic de l’Ajuntament de Reus. La convocatòria romandrà oberta fins el 30 d’abril inclòs. La finalitat dels premis és donar visibilitat, a través de l’espai audiovisual i digital, a qualsevol experiència vinculada al circ i que sigui, a més, una exploració sobre com mostrar el circ en l’audiovisual.
Els premis comptaran amb dues categories. En primer lloc, la categoria Experiències de Circ amb peces concebudes des d’un punt de vista més històric i documental que expliquin projectes, gires, història, documentació, trajectòria, experiències de circ social o que acostin els processos de creació del circ al públic general. D’altra banda, la categoria L’Art del Circ valorarà treballs centrats en l’exploració de la manera de mostrar el circ en l’audiovisual evocant a la bellesa, a la proesa, el risc, la superació personal, l’excel·lència tècnica, la narrativa corporal i el fet artístic del circ. Cada categoria assignarà un guanyador que s’emportarà una dotació econòmica de 2.000€.
El veredicte es farà públic durant la 25a edició de la Fira del Circ Trapezi.
El jurat i els criteris de Valoració
El jurat, que serà independent i de reconegut prestigi, estarà format per perfils provinents de l’àmbit audiovisual i vinculats al circ, amb el Trapezi i amb el món de la comunicació. En concret, formaran part d’aquest jurat Griselda Juncà Casasadellà (Associació de Professionals del Circ de Catalunya), Carles Pitarch Sales (Juandesafinado), Iolanda Fontgivell Pino (directora executiva de Trapezi), Leandro Mendoza Artagaveitia (director artístic de Trapezi) i Neus Molina Alfonso (periodista cultural).
D’entre els participants, es valorarà especialment la col·laboració entre creadors/ores de circ i creadors/ores audiovisuals en la realització de les obres de les dues categories, amb l’objectiu de promoure aquesta unió de dos àmbits professionals com l’art audiovisual i el circ. En la categoria Experiències de Circ es valorarà l’aposta clara de les peces audiovisuals en la difusió del patrimoni de circ immaterial (experiències, vivències…) i material (documentació, arxius…) des de qualsevol de les seves vessants.
En la categoria L’Art del Circ es valoraran la investigació i exploració del llenguatge audiovisual i de com representar el circ en aquest mitjà. La qualitat tècnica que implica una manca de recursos en equips visuals es tindrà en compte però no serà determinant, la finalitat és crear una obra audiovisual sense estar condicionada pels mitjans tècnics.