La Comissió de l’Any Pompeu Fabra a Reus va fer la setmana passada la seva darrera reunió abans de l’estiu. La trobada va servir per fer balanç de l’activitat per commemorar el 150è aniversari del naixement de l’il·lustre gramàtic que s’ha dut a terme a la ciutat aquesta primavera i per concretar el programa de la tardor.
Quant a l’activitat Febre de Fabra, adreçada al públic escolar i preparada per una comissió formada per l’Escola Pompeu Fabra i altres centres, el Centre de Recursos Pedagògics del Baix Camp i l’ELIC, hi han participat més de 200 infants d’onze escoles.
La valoració és molt positiva per part de l’organització, l’alumnat i els voluntaris que hi van col·laborar, i s’ha decidit de repetir-la cada any en una escola diferent. A més, altres centres educatius que enguany no hi han pres part s’han interessat per participar-hi en la següent edició.
Des de l’ELIC pràcticament s’han enllestit un dossier d’activitats adreçades als centres de secundària, com per exemple una guia de lectura del llibre de lectura fàcil Tant de gust…Senyor Fabra!, una adaptació el concurs de Kahoot i material per incentivar l’ús dels Dictats en línia que s’enviarà als centres al juny perquè les puguin portar a la pràctica d’octubre a desembre.
El dia de Sant Jordi les entitats locals presents a la plaça del Mercadal, amb la col·laboració de l’IMRC, van dinamitzar un joc de mots encreuats en homenatge a Pompeu Fabra, en el qual van participar 82 persones.
El 25 d’abril es va dur a terme la VIII Tarda literària al Centre Cívic Llevant, en la qual autoritats i representants de diverses entitats van fer lectura de fins a 40 textos sobre Pompeu Fabra que es van seleccionar acuradament i que estan recollits en un llibret.
A més, el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura (CNL) va dur a terme les dues edicions del curs Novetats i canvis de la Gramàtica i l’Ortografia de l’Institut d’Estudis Catalans per fer conèixer d’una manera pràctica les principals modificacions que ha aprovat recentment l’Institut d’Estudis Catalans amb 39 inscrits. Al juny en farà una altra edició per al personal del Consell Comarcal del Baix Camp i en prepara una per a la tardor adreçada al personal de l’Ajuntament de Reus.
Cal afegir que el 2 de juliol el Campus Extens de la URV organitza el curs L’actualització de la normativa arran de la publicació de la Gramàtica i l’Ortografia de l’Institut d’Estudis Catalans, a càrrec d’Anna Montserrat, professora de la URV. El curs tindrà lloc al Centre de Lectura.
Durant l’estiu, dins la programació de les Biblioteques Municipals de Reus (BMR) dels mesos de juliol i agost, hi haurà l’activitat familiar «Tastaohlletres», jocs de paraules amb Pompeu Fabra, a càrrec de Còdol Educació. Serà cada dimarts a les 6.30 h a la Biblioteca Pere Anguera i s’iniciarà el dia 3 de juliol.
El CNL dedicarà una part de l’acte final dels cursos de català i del programa Voluntariat per la llengua a la figura de Pompeu Fabra i a la seva importància per a la llengua catalana. A la cloenda, que se celebrarà a l’Orfeó Reusenc el 4 de juliol, la coral Canta amb el cor, formada per persones vinculades al CNL, farà el seu primer concert.
Actes per a la tardor
De cara al novembre ja s’han concretat les següents activitats, impulsades per la Direcció General de Política Lingüística, el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura, la Biblioteca Central Xavier Amorós i la Regidoria d’Ensenyament i Política Lingüística de l’Ajuntament:
- Exposició “Pompeu Fabra. Una llengua completa”, que es podrà visitar a la Biblioteca Central Xavier Amorós durant el mes de novembre, juntament amb una mostra bibliogràfica dels fons de les BMR.
- Conferència “Pompeu Fabra, el miracle de la ce trencada”, a càrrec de Genís Sinca, que es farà coincidint amb l’exposició, a la Biblioteca Central Xavier Amorós el 15 de novembre a les 19.30 h.
- Monòleg “Pompeu Fabra: jugada mestra!”, d’Òscar Intente, el dilluns 26 de novembre a les 19.30 també a la Biblioteca Central Xavier Amorós.
La Direcció General de Política Lingüística i el Centre de Normalització Lingüística, per mitjà del Servei Comarcal de Català del Priorat, portaran l’Any Fabra també al Priorat, i en concret a l’octubre es podrà visitar l’exposició a la Biblioteca Salvador Estrem i Fa de Falset i s’hi organitzarà la conferència “La (re)invenció de la llengua: Pompeu Fabra”, a càrrec de Josep Murgades.
Al desembre, les mateixes entitats, per mitjà del Servei Local de Català de Cambrils, portaran al municipi l’exposició, i el Departament de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils el monòleg “Pompeu Fabra: jugada mestra!”. Tot plegat a l’Ateneu Juvenil.
L’Ajuntament de Reus se suma a la commemoració de l’Any Pompeu Fabra, coincidint amb els 150 anys del seu naixement i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana. Aquesta celebració és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, i la Direcció General de Política Lingüística convida institucions, ens locals i entitats de Catalunya i de tota l’àrea de la llengua catalana a compartir col·lectivament la celebració amb actes i iniciatives que reconeguin el gramàtic i la seva obra.
Comissió impulsora
Formen part de la Comissió de l’Any Pompeu Fabra a Reus:
- Regidoria d’Ensenyament i Política Lingüística
- Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura
- Centre de Lectura
- CFPA Marta Mata
- Departament d’Ensenyament i centres educatius de Reus
- Direcció General de Política Lingüística
- Entitats Excursionistes de Reus
- Escola Pompeu Fabra
- Òmnium Baix Camp
- Regidoria de Cultura
- Servei Municipal de Biblioteques
- Centre Cívic Llevant