Memòria fotogràfica
Ens situem al final del segle XIX, quan a Reus s’inicià un procés de transformació urbana amb què es pretenia aconseguir una millora de les condicions de vida dels veïns. Entre altres projectes, un dels més destacats fou l’empedrat dels carrers i, per a fer-ho possible, es va utilitzar una tècnica inventada pels romans molts segles enrere. Es tractava de la col·locació de llambordins.
El procés constructiu era ben senzill. Es posava una capa d’arena per anivellar la superfície. Després es col·locaven els llambordins, l’un al costat de l’altre, i finalment es rejuntaven amb més arena per sobre. El resultat era una superfície de granit, dura i estable, que permetia caminar per damunt amb més comoditat i, també, que l’aigua de la pluja es filtrés amb molta facilitat.
A la imatge, captada l’any 1906, hi podem veure una de les màquines que es van utilitzar per a empedrar el raval de Martí i Folguera, a l’alçada de l’actual Hotel Gaudí, amb uns quants operaris treballant-hi i un grup de persones que s’ho miraven amb atenció. Com avui, les obres públiques ja despertaven la curiositat dels veïns.