800 adolescents de Reus renoven la seva visió de la discapacitat a través del testimoni de Joan Pahisa
• Joan Pahisa, diplomat i doctorand en Enginyeria Informàtica, esportista d’alt
nivell i ambaixador de Fundació Adecco ha donat a conèixer la seva història de
superació i les claus del seu èxit.
• Alumnes de 2n de l’ESO de 8 instituts de Reus han pogut escoltar de primera
mà el seu testimoni.
La Fundació Adecco, l’empresa Altrad Rodisola i l’Ajuntament de Reus han finalitzat avui el cicle de jornades Altrad Rodisola Ability School Day, mitjançant el qual alumnes de 2n de l’ESO de 8 instituts de Reus (INS Vila-seca, INS Domenech, INS Gaudi, College Francais, La Salle, INS Gabriel Ferrater I Sole, INS Escola Pi del Burgar i INS Baix Camp), han pogut escoltar de primera mà el testimoni de Joan Pahisa, informàtic i esportista d’alt nivell de tot just un metre d’alçada.
L’última jornada ha tingut lloc al Collège Français. L’objectiu, un cop més, ha estat
superar barreres i eliminar estereotips socials que estigmatitzen les persones amb
discapacitat. Així, a través de la seva pròpia experiència personal, Pahisa ha ofert una visió
renovada de la discapacitat, instant els joves a “posar la ment en blanc per eliminar
tot prejudici i poder veure la persona per sobre de qualsevol discapacitat “.
En aquesta línia, Pahisa, de 30 anys, ha insistit en la necessitat de normalitzar la discapacitat en ple segle XXI, ja que només és una característica més de la persona i no determina el talent ni els valors.
“Sempre dic que totes les persones, independentment de com siguem, tenim el
mateix repte: acceptar-nos tal com som. L’adolescència és una època de moltes
pors i inseguretats i jo vaig passar moments complicats, però amb el temps m’he donat adonar que no tenien res a veure amb la meva estatura, sinó amb els meus propis temors. una vegada t’acceptes a tu mateix i t’obres als altres, els obstacles es redueixen i ningú et pot fer mal. Jo no destaco per una superació extraordinària: tot el que he fet és enfrontar-me a les meves pors “.
A més del testimoni de Joan, els escolars han pogut gaudir d’activitats que relacionen
la discapacitat amb la fotografia i el cinema.
Segons Montse Masip, a gestora de projectes de la Fundació Adecco a Tarragona: “la iniciativa Ability Week, amb les diferents activitats que la integren, és la millor manera d’arribar als adolescents i fer-los veure que les persones amb discapacitat poden dur a terme tots els projectes personals i professionals que es proposin. Amb aquest tipus d’activitats aconseguim normalitzar la discapacitat i que els adolescents entenguin el valor que té la diversitat en les persones “.
Per la seva banda, Miquel Bella, director general d’Altrad Rodisola ha assegurat que: “aquestainiciativa pretén que valors com l’esforç, el sacrifici, la superació i la igualtat calin entre els adolescents i aconseguim una societat i un futur mercat laboral més igualitari i integrador, on no hi hagi lloc a la discriminació “