Joana Bértholo
Malgrat que la literatura portuguesa ens queda geogràfi cament a prop, encara no hem sabut traçar un pont prou estable perquè ens n’arribin les novetats traduïdes al català. De fet, per això, la literatura portuguesa encara és una gran desconeguda a casa nostra. Per això, cal alegrar-nos del fet que Godall Edicions hagi publicat Inventari de la pols, un recull de divuit contes de Joana Bértholo (Lisboa, 1982), una escriptora portuguesa talentosa, polifacètica i agosarada.
Inventari de la pols (Godall Edicions, 2023) neix d’una obsessió de l’autora per fer una mena d’homenatge al també polifacètic René Bértholo, un artista avantguardista —parent llunyà de l’autora— que, durant la dictadura de Salazar, va optar per exiliar-se a Berlín i París (juntament amb una colla d’artistes) per poder desenvolupar el seu art amb total llibertat. Joana va quedar captivada per la fi gura d’aquest artista i, entre les obres de René, hi va descobrir un disc, “Um argentino no deserto”, amb divuit pistes de música electrònica, el títol de les quals ha servit de base per escriure els contes del recull.
Amb aquests contes, Joana Bértholo vol conduir-nos per la vida de René, però no de manera realista o cronològica, sinó més aviat vinculant imaginació i creativitat amb la trajectòria artística de René. Per això, René —així com la resta d’artistes que el van rodejar— no n’és protagonista directe de cap dels contes, però la seva essència hi és en tots.
Amb l’ús d’un llenguatge suggeridor i dibuixant personatges que oscil·len entre l’esperpent i la humanitat, però tots ells encantadors, és impossible que l’escriptura de Joana Bértholo no sedueixi el lector. Perquè conta històries entranyables, de vegades amb certa ironia, però protagonitzades per individus que ens sorprenen i ens captiven a la vegada. A més, però, Joana Bértholo va més enllà en el seu atreviment: inclús en el format, vol ser transgressora i escriu un conte en què imagina com seria fer la revolució del maig del 68 des del sofà i a través del Facebook.
En resum, si unim la genialitat de René Bértholo i la de Joana Bértholo, el resultat, sens dubte, és explosiu: per la creativitat i l’originalitat, però també per tot el que ens aporta, com a lectors, de reflexió i pensament. Contes intel·ligents i que fan pensar el lector. De fet, en alguns contes, el lector català hi sentirà empatia, perquè, en el fons, totes les dictadures són iguals i, esclar, alguns dels fets que envolten els anys obscurs de la dictadura portuguesa no disten tant d’aquells que impregnen la memòria històrica dels qui van viure la dictadura espanyola…
Entreu, doncs, en l’univers bertholià: al de la Joana i al del René! Entreu-hi sense por i us adonareu que Inventari de la pols és un calidoscopi d’imatges i sensacions que sobrepassen el paper… Per tant, Inventari de la pols, un artefacte literari, molt més que un llibre de contes!
Mònica López Bages
Filòloga Catalana