L’Arxiu de Reus (carrer de Sant Antoni M. Claret, 3) és escenari aquest dissabte, 16 de març, de la III Jornada d’Associacionisme i Cultura Popular, organitzada pel Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa. Enguany la jornada es dedicarà a la festa que ha estat, i segueix sent, objecte de recerca i divulgació per a l’entitat: el Carnaval. Coincidint amb aquesta jornada, del 12 al 16 de març es pot visitar al vestíbul de l’Arxiu la mostra “Ordeno, mano i disposo: bans hist&ograv e;rics del Consell dels Bulls del Carnaval de Gràcia”.
L’assistència a la jornada és lliure i la inscripció (25 euros) inclourà els materials publicats sobre els carnavals del Baix Camp i el Priorat. Per a més informació i inscripcions es pot adreçar un missatge a carrutxa@gmail.com. Les aportacions de la jornada es recolliran més endavant als “Fulls de Treball” de Carrutxa.
El Carnaval
Es tracta d’una celebració que, a mitjan segle XIX, es configurava segons un model organitzatiu vinculat a les societats recreatives, culturals i socials que emergien a moltes poblacions. En aquesta festa, avui hi són presents les antigues o renovades societats, però que alhora també han generat noves formes d’associacionisme.
Carrutxa treballa des de fa temps en l’estudi d’aquesta festa a les comarques del Baix Camp i el Priorat i, darrerament, ho ha fet amb més intensitat. L’entitat ha col·laborat recentment amb el Museu de Reus en l’exposició «Semblar déu i tot lo món. Els carnavals reusencs 1859-1939» i en la producció de la mostra «L’àlbum del Carnestoltes. El Carnaval a Cornudella s. xix-xx» com a exemple de dues poblacions amb una rica i representativa tradició de Carnaval. També ha treballat en un estudi sobre les pràctiques humorístiques i satíriques dels carnavals reusencs des del segle xvi fins a l’actualitat. En definitiva, una línia de treball que continua oberta amb projectes que es realitzaran aquest any i el pròxim.
Amb tot això, i coincidint amb el tancament de les exposicions temporals esmentades, la jornada que es presenta vol esdevenir un punt de trobada per tal d’intercanviar coneixements i experiències sobre els carnavals del país, uns carnavals que fan palesa d’aquesta relació entre la festa i l’associacionisme.
“Ordeno, mano i disposo…”
Amb motiu de la III Jornada d’Associacionisme i Cultura Popular s’exposa a l’Arxiu de Reus “Ordeno, mano i disposo. Bans històrics del Consell dels Bulls del Carnaval de Gràcia”, una mostra que aprofundeix en la festa del Carnaval i que l’aborda des d’una prespectiva barcelonina, històrica i social. Des de l’entitat Carrutxa s’explica que la presència d’aquesta ciutat no podia faltar en aquesta jornada d’estudi dedicada al Carnaval i s’agraeix a Pep Fornès i al Museu Etnològic i de Cultures del Món que hagin cedit aquesta exposició.
L’exposició pren com a punt de partida els bans satírics que, durant els anys 80, van redactar i difondre col·lectius de diferents barris, especialment el Consell dels Bulls de Gràcia. A partir d’aquesta expressió festiva i literària, s’inicia un repàs per la celebració del Carnaval i les diferents etapes de prohibició, tolerància i censura que va patir en el període contemporani.
Des de la celebració més oficial fins als grups que s’aplegaven a parcs i fonts, passant pels carnavals de barri, es fa un retrat d’aquesta festa de disfresses, rues, balls,
El primer Carnaval després de la dictadura, el de 1980, està encara fortament regulat per les autoritats, que prohibeixen les comparses i l’ús de màscares fora dels actes oficials. Tot i aquestes limitacions, els diferents barris també duen a terme actes on s’hi manifesta la forma més punyent i transgressora d’aquesta festa.
D’aquesta manera es recupera una tradició que és la més transgressora del calendari festiu: subversió en vestir, en l’ús de l’espai públic i també en la llibertat d’expressió, que aprofita tot el ritual de la proclamació del rei Carnestoltes i de l’enterrament de la sardina per criticar el poder, sempre des de l’humor, posant sobre la taula temàtiques d’actualitat.
L’exposició es podrà veure fins aquest dissabte a l’Arxiu Municipal de Reus.