Ara fa deu anys, amb la commemoració del 175è aniversari del naixement de Marià Fortuny, iniciàvem una línia de treball per posar en valor la tasca de reusencs destacats aprofitant efemèrides del calendari: el general Joan Prim, el pintor Josep Tapiró, la religiosa Rosa M. Molas, el polifacètic Eduard Toda, el Dr. Alexandre Frias, l’arquitecte Pere Caselles, la ballarina Roseta Mauri, el poeta i dramaturg Joaquim M. Bartrina i l’historiador i escriptor Antoni de Bofarull.
Les activitats i els estudis impulsats en el marc de les commemoracions anuals han permès recuperar per al gran públic la tasca i la trajectòria de personatges que, en alguns casos, havien quedat en l’oblit o marcats pels tòpics, i impulsar esdeveniments de gran ressò ciutadà.
L’exposició antològica sobre Fortuny o els actes del bicentenari del General Prim, incloent-hi la restauració del mausoleu i la producció d’un documental per a televisió, en són exemples clars.
El 2022 encarem un nou repte amb l’Any Gabriel Ferrater. En aquest cas, la responsabilitat màxima de la commoració correspon al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de la Institució de les Lletres Catalanes, amb Jordi Cornudella com a comissari, i el treball coordinat de les ciutats de Reus i Sant Cugat.
L’objectiu conjunt és posar en marxa una programació d’activitats ambiciosa per recuperar, actualitzar i projectar l’aportació de Gabriel Ferrater com a poeta i intel·lectual de referència.
Ja el 2021, a Reus, vam organitzar activitats prèvies que marcaven la mesura de la nostra ambició: la programació “Pròleg Gabriel Ferrater” o la convocatòria del I Premi de Narrativa Ciutat de Reus “Diré el que em fuig”.
Amb la implicació de les entitats ciutadanes, com és també la tònica des del 2012, en aquest cas l’associació Gosar Poder, el 2022 tornarà a ser, sens dubte, un any d’homenatge que deixarà empremta i que ens referma en aquesta línia de treball centrada en la història de la ciutat.
Carles Pellicer i Punyed
Alcalde de Reus