L’Associació d’Antics Alumnes de la Salle i l’Ajuntament de Cambrils recuperen enguany l’Homenatge a la Vellesa, després de dos anys d’aturada obligatòria amb motiu de la pandèmia. La celebració es va haver de cancel·lar els anys 2020 i 2021 a causa de la situació sanitària, seguint les restriccions establertes i tenint en compte que s’adreça a un col·lectiu especialment vulnerable.
L’Homenatge a la Vellesa és un dels actes més tradicionals i emotius dins els actes del programa de la Fira de Cambrils. La primera edició d’aquesta festa dedicada a les persones grans es va celebrar el 1958 i enguany se es portarà a terme la 63a edició.
Aquest 2022 s’han convocat a la festa més de 3.000 ancians majors de 75 anys, que han rebut el programa amb un butlleta d’inscripció per apuntar-se a l’esdeveniment. Habitualment la festa reuneix al Pavelló Municipal prop de 800 persones, entre persones homenatjades i acompanyants.
L’organització compta amb un centenar de voluntaris que s’encarreguen de preparar tota la festa i que serveixen el dinar als homenatjats. La celebració començarà a partir de les 11:30 hores a la plaça de l’Ajuntament, entre el Palau d’Esports i l’Hospital lleuger, amb la benvinguda als homenatjats, i el lliurament d’una flor i fotografia de record.
Seguidament, les persones participants ja poden accedir amb l’acreditació al Palau d’Esports per l’entrada del carrer Via Augusta. A les 13:15 hores, l’alcalde de Cambrils, Oliver Klein, i el president de l’Associació d’Alumnes de la Salle, Salvador Olivé, faran el parlament d’obertura de l’acte, que comptarà amb la presència de les autoritats locals i el Pubillatge 2022. Finalment, a partir de les 13:30 hores se servirà el dinar a les persones homenatjades.
Mesures Covid-19
Tot i haver-se aixecat les restriccions de prevenció de la Covid-19, en aquest acte la mascareta serà d’ús obligat durant els períodes en els que no es consumeixin aliments.
L’organització ha tingut en compte l’Homenatge a la Vellesa suposa la interacció social de moltes persones vulnerables en un espai tancat, ja que les persones de 60 anys es consideren col·lectiu de risc i que aquest fet és un factor que afavoreix que la infecció per Covid-19 pugui tenir conseqüències més greus.
A més, la Resolució SLT/1131/2022 del Departament de Salut de la Generalitat i el Real Decreto 286/2022, pels que es modifica l’obligatorietat de l’ús de la mascareta, recomana l’ús responsable de la mascareta en el cas d’entorns tancats d’ús públic on les persones romanen un temps prolongat i no es pot mantenir la distància superior a 1,5 metres.
També es demana que en el cas de tenir símptomes de la Covid-19 o haver estat en contacte amb alguna persona diagnosticat amb virus, s’avisi a l’organització i no s’assisteixi a l’acte. L’assistència a l’acte és sota la responsabilitat de cada una de les persones dels assistents.