La Socrates Educa International School de Salou va celebrar el passat divendres 24 de maig un acte d’homenatge al recent traspassat Dr. Gabriel Ferraté i Pasqual. Més de 500 persones, entre alumnat, staff de l’escola, Patronat de la Fundació, família del Dr.Ferraté, autoritats i convidats, van estar presents en l’acte celebrat al Fòrum de l’escola, que es va omplir de gom a gom per acomiadar a qui fou patró fundador de la Fundació Escola Internacional del Camp (ara Socrates Educa Foundation) i president d’honor. Entre els presents, l’alcalde de Salou, Pere Granados; la regidora d’Ensenyament de Salou, Júlia Gómez, i el segon tinent d’alcaldessa de l’Ajuntament de Reus, Josep Baiges.
Va ser un acte molt emotiu, recordant la figura del Dr. Ferraté i molt centrat en el projecte educatiu Socrates Educa, el seu darrer gran projecte per a l’educació, ara preuniversitària, després d’haver transformat la universitària.
La benvinguda va anar a càrrec de la sotsdirectora de la SEIS, Hermínia Martí. A continuació es va fer una lectura de poemes per part de l’alumnat de l’escola i, tot seguit, van arribar els parlaments del president de la Socrates Educa Foundation, Xavier Gumà; del director de la SEIS, Jonathan Day, i del director de la Socrates Educa Foundation, Jaume Vilella. A través de les seves veus, però també amb alguns dels elements més simbòlics de l’escola, es va teixir tot un acte que va comptar amb la participació dels fills i els nets del Dr. Ferraté.
Després dels parlaments es va descobrir un bust i una placa commemorativa i es va fer el lliurament d’un record als familiars. Amb el bust, que es pot veure a la plaça del Fòrum de l’escola, es va posar la lletra “ç” d’un teclat d’ordinador, igual que es va fer quan es va posar la primera pedra de l’escola, per simbolitzar la relació entre tecnologia, llengua i país. A més, la tecla “ç” es va imprimir en 3D durant el mateix acte per recordar la manera de fer que tant li agradava al Dr. Ferraté, trencant els protocols i els estereotips i fent aparèixer la tecnologia arreu i per sorpresa.
Un altre dels símbols de l’homenatge va ser la plantada d’un pi pinyoner (espècie escollida per la família de Ferraté) al “memory garden” de l’escola, un espai a l’aire lliure pensat per la reflexió i la calma. L’alcalde de Salou també va dirigir unes paraules al públic assistent, abans de l’actuació de la banda i la coral SEIS, que van interpretar un tema d’una gran emotivitat.