L’Escola Alba que pertany a la Diputació de Tarragona, celebra el seu 35è aniversari. Parlem amb les seves directores, Mariona Andreu i Pia Bosch, sobre l’aniversari, aquests anys, el seu dia a dia i els projectes de futur.
35è aniversari, quin és el balanç de tots aquests anys?
Molt positiu. Al llarg d’aquests anys han passat per l’escola 335 alumnes. Crec que l’escola s’ha obert molt a Reus i s’ha integrat molt. Hem creat una xarxa de relacions molt estreta amb els diferents agents de la ciutat. També hem augmentat la diversitat de professionals a l’escola. I una de les fites més importants ha estat passar de ser un centre dels serveis socials a ser un centre terapèutic dins de la xarxa de les escoles de Reus.
Com és el dia a dia a l’escola?
Els alumnes arriben a les 9.30 h. Van a classe, on sempre hi ha un mestre i un educador, i llavors comença la seva jornada escolar. Es fan uns rituals d’entrada perque coneguin que es farà durant el dia. Hi ha diferents professionals: dues logopedes, dues fisioterapeutes (una infermera), dues psicòlogues i una treballadora social i procurem que els aprenentatges siguin vivencials i significatius per ells i funcionals, centrant-nos en les seves capacitats.
I el funcionament del centre?
A nivell de centre es treballen 10 projectes; l’hort, teràpia amb cavalls i gossos, la salut a l’escola (que inclou vàries activitats), biblioteca, dinàmica de grups, multisensorial, natació, teatre (preparació d’una obra que es representa al Palau Bofarull). Emprem un treball d’internivell, això és molt bo perquè coincideixen alumnes de diferents edats i aquest fet els ajuda a integrar-se, la riquesa de la diversitat. S’ajunten alumnes amb diferents discapacitats de manera que es treballa la tolerància, la tendresa, la col·laboració amb l’adult, aspectes que són rics i que potenciem molt a l’escola. Aquests 35 anys d’experiència ens han servit per saber que prioritzar amb els alumnes.
S’hi realitza una formació inclusiva…
Aquí tenim moltes diferències. La mescla enriqueix ja que fomenta l’ajuda, solidaritat i la tolerància. És molt positiu. Sempre hem treballat per tenir aquesta diversitat, que ens enriqueix molt. Treballem seguint tres modalitats: la plena, la compartida i la compartida de recursos. Hi ha alumnes que compaginen etapes en una escola i l’altra.
Des del 1997, vam ser dels primers, fem l’escola compartida de recursos i de dies. Fa anys que alumnes d’escola ordinària venen un o dos dies per setmana. Les portes entre l’escola ordinària i d’educació especial estan continuament obertes.
Quin és el paper de les famílies?
La tasca d’acompanyament és bàsica ja que molts alumnes són a l’escola dels 3 als 21 anys i acompanyar-los en les necessitats d’aquest periode (sanitàries, de benestar tant físic com emocional) és vital. L’AMPA ens ajuda molt, a part de la participació en les activitats de l’escola, donen suport a les famílies a adaptar-se a la situació del seus fills amb els ‘grups de pares’ on es treballa l’acceptació de la diferència. A l’escola posem objectius concrets a assolir pels alumnes i aquests han d’estar lligats amb les seves families.
Sou una escola oberta…
Estem molt oberts a tothom. Tenim estudiants, ja sigui del món universitari o de batxillerat. Tenim molts alumnes de pràctiques. Actualment del Grau d’Integració Social.
Com es veu el futur?
Hem de continuar i créixer en tots els sentits. Donar la màxima qualitat als alumnes amb el màxim de recursos que poguem. Formant part de la xarxa de la ciutat de Reus i treballant sempre per la inclusió. Van començar 17 alumnes i ara són 77. L’escola s’ha hagut d’adaptar, tant arquitectònicament com professionalment, als diferents perfils dels seus alumnes però se’ns està quedant petita. La Diputació ens farà dos espais més; això ens permetrà està més amples ja que tenim autèntics problemes d’espai.