El Festival de Moviment i Teatre Gestual de Reus COS 2016 assoleix enguany la 19ena edició amb nous espectacles i propostes, alguns dels quals novedosos respecte d’edicions anteriors, ja que l’esdeveniment s’obre especialment a la disciplina de la dansa. El festival, del 20 al 23 d’octubre, afegeix també nous escenaris: a més dels ja habituals teatres Bartrina, Fortuny, Bravium, Orfeó i Santa Llúcia, la programació es podrà veure tamb&eacu te; a espais urbans com el Mercadal, la plaça del Doctor Sabaté o el jardí de la Casa Rull.
Entre els plats forts de l’edició 2016 hi ha el retorn a Reus de la companyia Yllana amb l’espectacle del seu 25è aniversari, que es podrà veure el 22 d’octubre a les 22:00 h, així com l’espectacle inaugural “André y Dorine”, de Kulunka Teatro, el dijous 20 d’octubre a les 21:00 h al Teatre Bartrina. Un muntatge, aquest darrer, àmpliament reconegut arreu del món amb els següents guardons: Premi al millor elenc als LA Critics Awards de Los Ángeles (EEUU) 2016; Premi a la millor especialitat en Màscares a Los Ángeles (EEUU) 2016; Ceres Award a la Millor Caracterització 2015; Premi del públic i Premi a la Millor Dramatúrgia en el BE Festival de Birmingham 2011 i Premi al millor espectalce estranger Villanueva al Festival de la Havana 2011.
Un altre dels espectacles destacats del festival serà “Faboo, l’encant de la imaginació”, a càrrec de Escena Creativa, una proposta de teatre gestual caracteritzat per la seva simplicitat i expressivitat que estimula la imaginació i creativitat tant dels infants com dels adults. Aquest muntatge ha estat premi FETEN 2015, Premi al Millor espectacle al VI Festival Internacional de Teatre de Fira de Saragossa 2015 i finalista als Premis de la Crítica Barcelona 2015. Es podrà veure el dissabte 22 a les 18:00 h al Teatre de l’Orfeó Reusenc.
Gest i titelles
En aquesta edició el gest combinat amb les titelles també tindran presència a través de la Cia. Zero en Conducta, amb l’espectacle “Allegro ma non troppo (o…¿si el amor es ciego, por qué nos mira?” (divendres 21 a les 21:30 h al Bravium Teatre). Aquest ha estat un espectacle guardonat amb el Premi al Millor espectacle al Festival Pierrot de Bulgària 2015, el Premi al Millor espectacle al Festival Internacional FOF d’Itàlia 2015 i Premi al Millor espectacle al Festival Tandarika de Romania el 2014. Les titelles també seran protagonistes el dissabte 22 (12:00 h) al Bravium Teatre amb “Gnoma”, de Cia. Pea Green Boat, i el diumenge 23 (12:00 h) al mateix teatre, amb “Kissu”, produït pel Centre de Titelles de Lleida.
Gest i humor
Com és habitual, al COS es podrà veure teatre gestual d’humor. En aquest cas “El Pillo”, de Marcel Tomàs & Cascai Teatre, ofereixen un espectacle on es combina música, gest, teatre d’objectes, audiovisual i improvisació en directe, en què un cantant de cabaret en hores baixes coneix l’amor de la seva vida, que resultarà ser un amor impossible.
Aposta per la dansa
Un dels pilars del COS 2016 serà el ventall de propostes de dansa que s’hi podran trobar. Això és possible per la incorporació a l’equip organitzador de l’equip liderat per la ballarina i coreògrafa reusenca Anna Borràs, la qual en col·laboració amb la també ballarina Ariadna Llussà, la periodista cultural Carlota Moragas i la productora audiovisual Marta Arjona han dissenyat un programa d’esdeveniments de dansa inclosos en la programació del festival.
En aquest sentit, cal destacar el dissabte 22 d’octubre la presentació al Mercadal (18.00 h) de la Mostra de dansa amateur resultat del taller impartit per Llussà i Borràs com a activitat paral·lela al festival. Després d’aquesta exhibició, a les 18:30 h, el Mercadal serà escenari de “Huntresses”, de Nicolas Ricchini Company, i a les 19:00 h la plaça del Dr. Sabater serà l’espai de presentació d’”Alfred”, de Pol Jiménez, una altra acció de dansa. A les 19:30 h del mateix dia la dansa d’Anna Borràs i Ariadna Llussà arribarà al Jardi de Cal Rull, amb un espectacle que constarà de quatre peces: “The falling woman”, “DansLands”, “15” i “Siq”. Les tres primeres peces inclouran la videodansa, mentre “Siq” ofereix una core ografia guanyadora del 1r Premi al II Certamen Mujer Contemporánea d’Almeria i reconegut, entre d’altres llocs del món, al I Festival Internacional de Danza de la Ciudad de México. El mateix dissabte a les 21:00 h el Teatre Bartrina reunirà diferents peces breus de dansa, en què s’inclouen les companyies Umma Umma Dance, La Taimada i Ariadna Llussà i Alberto Gnola. D’aquesta manera, tal i com ha recordat la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, “el festival augmenta la seva presència al carrer i amplia el ventall de disciplines relacionades amb les arts del gest i el moviment”.
A la presentació de la programació 2016 del COS hi han participat també Carlota Moragas, que ha explicat la filosofia dels continguts relacionats amb la dansa que s’han inclòs al festival, i la ballarina Anna Borràs, que ha presentat una improvisació coreogràfica.
Un altre dels moments a destacar del festival serà el de la representació de “4 Herman@s”, una combinació de hip hop en què es mostra la relació entre dues germanes ballarines (dins la peça “Raindú”, amb Berta i Clara Pons) i entre dos germans ballarins (en la peça “Solo2”, amb Pol i Lluc Fruitós). Això serà diumenge al Teatre Bartrina (18:00 h).
Altres activitats
Com a activitats paral·leles s’han organitzat tres tallers de dansa, un dels quals adreçat a no entesos, un de dansa familiar i un per a amateurs, alumnes de dansa i semiprofessionals. Al mateix temps, el col·lectiu Soul Dance també ha volgut col·laborar en l’organització del COS 2016 incorporant diferents tallers escolars de treball de les emocions a través de la dansa a cinc escoles de la ciutat.