El Festival Internacional de Moviment i Teatre Gestual de Reus COS 2023 té a punt la programació prevista per enguany, una cita cultural que es farà del 20 al 22 d’octubre. A banda de les actuacions programades, es fan diferents sessions escolars, per un costat uns tallers de dansa adaptada, “Somniu Dansant”, que han començat avui dilluns 16 d’octubre, i per l’altre, el taller “Estima’t en moviment”.
El regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, ha volgut convidar a la ciutadania a gaudir del COS, “per continuar demostrant com la nostra ciutat és plaça clau de les arts escèniques del país”.
El COS 2023 continua apostant pel talent local, amb la popular companyia Clownic; amb el ballarí a Hamburg, Marc Jubete; amb els premiats dels Òrbita 2022 Guillem Sanabra i Ovidi Álvarez, i també, per exemple, amb les Escoles de Dansa de la ciutat que presentaran una coreografia de Yoshua Cienfuegos.
El pressupost per a aquesta edició és de 60.000 euros.
La programació
La programació prevista per al COS 2023 és la següent:
Divendres 20 d’octubre
- 18.00 h, des de la plaça del Mercadal, espectacle itinerant, titulat “Humortal”
Sinopsi: Des que tothom crema els seus morts, els cementiris han anat tancant. Quatre enterramorts a l’atur i amb un taüt han arribat a la ciutat i miren de trobar el lloc de la cerimònia. En el seu camí els succeiran coses sorprenents i delirants. Un espectacle que omplirà els carrers d’humor… per morir-se. Premi al Millor Espectacle Estranger a l’Ansan Street Festival (Corea).
- 18.30 h, plaça del Mercadal, 25’ – Espectacle familiar – “Com t’estimo”, de Marc Jubete
Espectacle de dansa acompanyat de la veu i la música en viu. Inspirat en les rondalles, contes i llegendes populars es busca, a través de la sensibilitat, la màgia de l’estima i el respecte.
Coreografia: Marc Jubete. Text: Maria Martínez Bayona. Ballarins/ines: Yaiza Coll i Marc Jubete. Rapsoda: Aïda Pitarch. Guitarrista: Alejandro Jiménez.
- 19.30 h, plaça del Mercadal. 10’ – “Buits corporals”, de Laia Cucó
És una peça de dansa contemporània que té un procés creatiu de corporalitat i musicalitat alhora. A partir de la improvisació musical amb diferents sons, ritmes i tonalitats, es teixeix un moviment corporal concret, en el qual es busca jugar i contrastar ritmes, sense la necessitat estricta de seguir el temps de la música, creant així un ritme propi dins del cos.
Ballarina i coreògrafa: Laia Cucó. Música original: Gerard Cucó. Vestuari: Laia Cucó. Il·luminació: Laia i Gerard Cucó. Escenografia: Laia Cucó.
- 20.30 h, plaça del Mercadal. 30’ – A partir de 10 anys – “Cospress” – Cia Kimani
És un espectacle de teatre físic, d’objectes i sense paraules…Amb to poètic, irònic i surrealista, l’obra parla de l’obsessió pel culte al cos. Mostra dues dones víctimes de la seva pròpia lluita per aconseguir l’encaix en el model perfecte. Acariciant la mort, a qui obeeixen com titelles mancades de voluntat pròpia, arribaran a la no acceptació i a la bogeria.
Creació: Iolanda Llansó, Cristina Aguirre i Helena Canas. Interpretació: Cristina Aguirre i Helena Canas. Direcció Artística: Iolanda Llansó. Vestuari: Iolanda Llansó. Creació de titella: Andrea Lorenzetti. Fotografia: Edu Rodilla i Alex Staffa. Vídeo: Alex Staffa. Il·luminació i so: Daniel Carreras. Promotor Cultural: Bernabé Rubio – Rotativa Performing Arts
Dissabte 21 d’octubre
- 18.00 h, plaça del Mercadal – “Que et fessis vella tu / sí que em faria escopir sang”, de La Fonte Cia.
Atracció, dolor, pèrdua anticipada. Seducció, rebuig. Intel·ligència, enamorament, orgull, descontrol. No és l’obra, no és l’autor. Serà un joc entre forces oposades el que, junt amb diversos elements, desenvoluparà un mosaic d’un univers ple de matisos que reflecteixen diferents facetes d’un autor polièdric i lliure, arrelat a un gran conflicte: “Les dones i els dies”. Aquesta peça sobre la vida i l’obra del poeta reusenc Gabriel Ferrater és el primer volum d’una trilogia sobre la relació entre dansa i poesia, proposada per la companyia LaFonte.
Direcció: Clio Van Kerm. Ajudant de direcció: Olga Alvarez, Laia Soria Ramos i Marta Pajares. Intèrprets: Clio Van Kerm i Laura Azuaga. Coreografia: La Fonte Cia. Música: Ola Witalisz i Antonio Vivaldi. Vestuari i espai escènic: Laura Azuaga. Disseny de llums: Laura Azuaga i Patrick Osako. Fotografia: Eline Van Kerm i Candela Sol Muschetto. Producció: PETITIUA
- 18.30 h, La Palma, 45’ – Més de 4 anys – “HOP! Històries d’Objectes Perduts”, de Viu el Teatre
Gratuït. Reserva prèvia a inscripcions.reus.cat
A “HOP!” dues persones es retroben i proposen compartir un viatge a través d’objectes per explorar diferents vivències on juguen les emocions, els sentits i la pròpia imaginació, la família, l’amistat, la pèrdua i la felicitat són els grans temes que expliquen les nostres petites històries. Els nostres records. La nostra infància.
Idea original: Ania Michealis i Andy Manley. Direcció: Gisela Juanet. Intèrprets: Jordi Llordella i Queralt Albinyana. Adaptació: Mar Puig i Gisela Juanet.
- 19.30 h, plaça del Mercadal, 25’ – Més de 10 anys – “Aperitivo”, de Los informalls
“Aperitivo” és una petita presentació de l’univers de Luis García i Pere Joseph, Los Informalls. Dos tipus seriosos, ordenats, molt disciplinats que s’uneixen per presentar la seva manera de veure el mont, l’art i la seva actitud davant la vida, una vida plena de contradiccions, ironia i humor. Una proposta atrevida, que es porta a terme a través del joc, el moviment, la veu i el poder del riure i el ridícul, on l’error juga un paper fonamental com a eina que trenca a mb l’establert i obre una escletxa on sorgeix la vida i l’art.
Direcció i interpretació: Lluís García i Pere Joseph. Música: Pol Jubani i Mattia Sinigaglia. Vestuari: Valentina Azzati. Promotor Cultural: Bernabé Rubio – Rotativa Performing Arts
- 20.30 h, Teatre Bartrina, 30’ – “Sota el vendre de la tortuga”
Gratuït. Tots els públics.
Què estem essent i què volem ser? Què passa quan aquests camins són divergents? I quan decideixes fer un salt cap a un nou camí sense saber on et
portarà? Quan decideixes tornar a construir-te, a rebuscar en la confiança? Sota el ventre de la tortuga és una peça col·laborativa que explora la fragilitat en aquest procés d’escoltar-se un mateix.
Espectacle guanyador, en la categoria Performance, dels Premis Òrbita de Dansa Contemporània 2022.
Ballarins: Guillem Sanabra i Ovidi Álvarez. Direcció: Ovidi Álvarez. Música en directe: Silvio Álvarez. Art digital: Miquel Guasch.
Diumenge 22 d’octubre
11.00 h, 17.00 h i 18.30 h, Castell del Cambrer 25’ – A partir de 12 anys – “Totes les”, de Meritxell P. Galbany
Gratuït. Reserva prèvia a inscripcions.reus.cat.
Totes les parla de les històries de fons d’armari, del calaix de les engrunes, d’històries que queden camuflades, aturades dins de la quotidianitat, que són personals però a la vegada col·lectives. Un pretext per escoltar la veu de la memòria… memòries familiars, memòries de dones, memòries de la guerra. Ho fa a través d’un viatge poètic i tendre on els objectes i l’escenografia donen vida a aquestes històries. Concretament a una: la de la Genoveva Camps, la meva àvia. En finalitzar hi haurà 20 minuts de post-funció.
Autora i intèrpret: Meritxell Pérez Galbany. Assessorament: Dora Cantero. Tècnica: Elena Navarro Salud. Construcció d’objectes i escenografia: Montserrat Galbany Puig i Meritxell Pérez Galbany. Acompanyament artístic: PROCREA – Suport a la Creació. (posar logotip de PROCREA, adjuntat al correu)
- 18.30 h, Teatre Fortuny – 75’’ – “Hotel Flamingo”, de Clownic
Gratuït. Tots els públics.
“Hotel Flamingo” és el particular homenatge de Clownic als nostres pares teatrals, Tricicle. Aquest espectacle ens situa en la recepció d’un hotel que fa anys i panys que va viure el seu millor moment. Seguim amb l’objectiu de fer riure el públic cada 10 segons amb un ritme trepidant, aquest cop darrere del taulell de la recepció de l’Hotel Flamingo.
Autors i actors: Edu Méndez, Gerard Domènech i Carles Bigorra. Direcció: Clownic.
- 19.30 h, Teatre Bartrina, 40’ – “Identitario”
Gratuït. Tots els públics.
Un projecte de la Coordinadora d’Escoles de Dansa Autoritzades de Reus, una peça que invita els/les intèrprets a encaminar-se en el viatge de la recerca i fluïda construcció d’un perfil únic i personal que es mostra i relaciona lliurement amb l’entorn. Un viatge de llibertat cap a l’interior amb una posterior projecció compartida en una recerca de contrast i aprenentatge. Qui ets? Què busques? Què trobes? Motors que ens fan estar en present percebent-nos i construint-nos. Gràcies per compartir el viatge.
Coreografia: Yoshua Cienfuegos. Textos: Marc Folch. Música: Rut Quiles, extractes de la composició original 1,618…DAVINCI creada per a CienfuegosDanza. Il·luminació: Albert López. Intèrprets: Xènia Fortuny Navarro, Esther Vilalta Videgain, Lucía Fadrique Araque, Sandra López Álvaro, Lucia Villa Gabarrón, Clara Aguilera Clavé, Maria Figueras Sánchez-Oro, Valeria Marín Vargas, Dora Szarvaszoi i Marc Folch. Assistent coreogràfic: Jesús Mascarós.