Festa Major en honor de Sant Antoni Abat a Les Borges del Camp

La tradició de beneir els animals, sobretot mules, rucs i cavalleries, els grans aliats de la pagesia i dels traginers, era molt estesa a Catalunya amb motiu de la celebració de Sant Antoni Abat, el patró dels animals a qui tradicionalment es representa acompanyat d’un porquet que, segons la llegenda, el sant va guarir. A partir d’aquest fet, el porquet va acompanyar per sempre més a Sant Antoni, per la qual cosa, a més d’un llibre, del penjoll d’una campana i d’un bastó, el sant és representat amb aquest animal tal i com es pot veure, per exemple, a la imatge que cada any surt en processó pels carrers de les Borges.   

A les Borges del Camp, a més, Sant Antoni Abat és copatró del municipi i és per aquest motiu que al voltant de la setmana dels barbuts, la que segons la tradició és la més freda de l’any, a les Borges també és festa major. Val a dir que aquesta és la festa major petita i que tots els actes es concentren en un cap de setmana, però si la Covid no ho impedeix, el cap de setmana del 14, 15 i 16 de gener serà un cap de setmana intens.

La situació agreujada de la pandèmia i les restriccions vigents han fet que l’Ajuntament de les Borges del Camp es vegi obligat a fer alguns canvis en el programa d’actes que hi havia previst.

Les primeres propostes per a la Festa Major arrenquen divendres 14 a la tarda amb un Espectacle Infantil a les cinc de la tarda a la pista del Centre Cultural Marinada, amb Jaume Barri. A les vuit del vespre, Carretillada Infantil de Sant Antoni amb els diables petits cremant carretilles per diversos carrers del nucli antic borgenc i amb fi de festa al Replà o plaça de l’Església on hi haurà les tirades finals.

El Concert de Festa Major que estava programat a partir de dos quarts de dotze a la Sala Polivalent amb Cocktail Tributov, finalment, s’ha suspès.

L’endemà, dissabte 15, Ofici solemne concelebrat a les dotze del migdia i acte seguit començarà la processó amb la imatge i la relíquia del sant. Un cop la processó arribi novament a la plaça de l’Església es farà la tradicional benedicció dels animals. Abans eren, principalment, tota mena de cavalleries, però actualment són gossos, gats, moixons, conills, fures, tortugues i altres animals de companyia. L’acte finalitzarà amb una cercavila amb els gegants Serè i Marinada.

Pel que fa a la inauguració del nou Museu de la Ràdio amb la col·lecció de Pere Martínez, també queda suspesa.

Els actes del dissabte 15 acabaran a dos quarts de vuit amb teatre a la Sala Polivalent amb la comèdia ‘Separades…i què?’, acte que requereix entrada prèvia que es podrà aconseguir el dilluns dia 10 a la pista del Centre Cultural Marinada entre les 16.30 i les 19.00 h.

Dels actes previstos per al diumenge, dia 16, només es podrà realitzar la cinquena edició de la Cronopujada al Campanar de l’església de l’Assumpció (inscripcions al web Trezesports). 

Durant la celebració de la Festa Major i de les diferents activitats previstes caldrà respectar totes les mesures habituals d’autoprotecció davant la Covid-19 i, per la seva part, l’Ajuntament adoptarà les mesures necessàries en funció de l’evolució de la pandèmia i de les recomanacions de les autoritats sanitàries.   

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.