El programa «Família i Ciutat, educació compartida», inicia la temporada aquest dimarts, 17 d’octubre, amb èxit de públic en la xerrada inaugural que oferirà la consultora de criança, periodista i especialista en formació en l’etapa de 0 als 6 anys, Míriam Tirado. L’alta previsió d’assistència ha obligat a traslladar l’acte a l’Auditori de l’Hospital Universitari Sant Joan, a les 17:00h. La regidoria d’Ensenyament i Política Lingüística ha rebut fins ara més de 200 inscripcions.
Amb el títol “Gestió de les emocions a la primera infància”, la xerrada inaugural donarà eines per poder afrontar aquestes situacions en el període de la criança. En un sol dia, els fills poden sentir moltes emocions i, a vegades, són massa petits per saber gestionar tot el que senten i que els és tan intens. Com poden ajudar-los, els pares? Com poden donar als fills les eines per a que, a poc a poc siguin capaços de viure d’una manera assertiva i sana tot el que la vida els presenta? Míriam Tirado donarà respostes a auqestes preguntes.
La regidoria d’Ensenyament i Política Lingüística —a través del Mas Pintat, el centre de suport a la infància i a les famílies de Reus— presenta la nova programació dels mesos d’octubre a gener de “Família i Ciutat, educació compartida”, el programa d’acompanyament a la tasca educativa de la família. Té com a objectiu proporcionar informació, formació i acompanyament en la funció educativa diària de les famílies, entesa com el pare i la mare, els avis, i altres adults que intervenen en el microsistema del nens i les nenes a través de diversos continguts que es poden enfocar des del punt de vista de l’infant, o des del punt de vista de les habilitats dels familiars.
En aquest sentit, el programa planteja accions en els àmbits següents:
- El desenvolupament evolutiu durant el creixement dels infants (aspectes físics, cognitius i psicològics).
- La seguretat en cada etapa del desenvolupament: a la llar, en l’ús d’Internet i les xarxes socials, en les relacions (relacions positives, saludables, i no violentes), hàbits per a una bona salut, riscos de les substàncies tòxiques i addictives, etc.
- L’àmbit emocional: comunicació entre els membres de la família, foment dels rols igualitaris entre pare i mare, acompanyament en la formació intel·lectual i acadèmica dels fills, temps de lleure, etc.
Programació familia i ciutat 2017
La nova programació de xerrades, que estrena el dimarts 17 d’octubre Míriam Tirado, és la següent:
- «Salut pulmonar i patologies respiratòries a la infància». 7 de novembre a les 17.30h. Anna Ferran Roig. Fisioterapeuta respiratòria, professora associada de la URV i formadora de la Fundació Lovexair-malalts respiratoris. Petits gestos quotidians i canvis en la nostra rutina diària poden prevenir l’aparició d’algunes de les malalties respiratòries més comunes. Es parlarà en aquesta xerrada, de les malalties que més sovint afecten als més petits de la casa com l’asma o les bronquitis i què es pot fer per gestionar-les millor i les més freqüents en adults.
- «Embaràs conscient. Període de canvis i transformacions». 11 de desembre a les 17.30h. Minerva Castillo, és coaching essencial i emocional, coaching wingwave i mildfullness. L’embaràs és un canvi vital: el físic es transforma, el sentits s’aguditzen, la ment s’inquieta, les emocions s’intensifiquen i la nostra llista de prioritats comença a transformar-se. Mantenir la consciència sobre qui som i què necessitem és vital per sostenir un embaràs i l’arribada del nadó amb més serenitat, amor i confiança.
- «Límits a l’adolescència. Com gestionar-los». 16 de gener a les 17:30h. A càrrec de Carles Sabaté, Educador social i Pedagog, àmplia experiència en la intervenció amb adolescents i joves. Carles Sabaté, actualment treballa a l’àrea de benestar de l’Ajuntament de Reus, desenvolupant diferents projectes en l’àmbit comunitari i gestionant el Punt de Creixement Emocional del Casal de Joves de Reus. Aquesta xerrada té com a objectiu entendre la dinàmica de relació amb les persones adolescents, conèixer les actituds que afavoreixen o dificulten la convivència, i donar eines que ajudin al bon desenvolupament i fomentin l’autonomia i la competència personal de les filles i fills.
Créixer en família
A més, «Família i Ciutat» programa sis tallers formatius per a famílies amb fills de 12 a 16 anys. Un programa formatiu basat en el concepte de criança positiva, que pretén posar en marxa processos de reflexió i millores en l’educació que els pares i mares porten a terme amb els seus fills o filles. Totes les famílies poden, en algun moment del seu cicle vital, experimentar situacions que requereixin acompanyament i suport. El cicle va adreçat a mares i pares amb fills i filles de 12 a 16 anys. Es indispensable l’assistència a les seis sessions d’aquest programa formatiu.
Les sessions programades són les segïents:
- I si primer mirem d’entendre’ns? 26 d’octubre a les 17.30h
- Ser-hi sense que es noti. 2 de novembre a les 17.30h
- Tenir conflictes no és tenir problemes. 9 de novembre a les 17.30h
- Tal faràs, tal educaràs. 16 de novembre a les 17.30h
- Es passa hores davant el mirall. 23 de novembre a les 17.30h
- Sessió monogràfica i de tancament de cicle. 30 de novembre a les 17.30h