Fins el 26 d’agost es poden visitar les exposicions commemoratives del centenari del naixement de Joan Fuster i Gabriel Ferrater produïdes per la Institució de les Lletres Catalanes i que itineren per diverses biblioteques catalanes. A la Biblioteca Central Xavier Amorós es pot veure «Joan Fuster, una vida il·lust rada», un conjunt de 6 plafons on es destaquen els trets més essencials de la seva biografia, profusament il·lustrats amb fotografies, dibuixos i les portades dels seus llibres. És una manera amena d’aproximar-se a un dels referents de la vida social i cultural dels Països Catalans. Amb el seu llibre “Nosaltres els valencians”, publicat l’any 1962 assolia una dimensió pública i de compromís amb la identitat nacional dels pobles de parla catalana.
Simultàniament, a la Biblioteca Pere Anguera, es pot visitar «Gabriel Ferrater: llegir tota la vida» Ideada per Jordi Cornudella, comissari de l’Any Gabriel Ferrater, i dissenyada pel reusenc Jordi Romero, “Gabriel Ferrater. Llegir tota la vida” consta de 7 plafons i es presenta com una eina divulgativa i fàcil d’itinerar. L’exposició pren el títol d’un fragment d’una carta que Gabriel Ferrater va enviar a la seva mare des d’Hamburg el novembre del 1963: “No us cregueu que el meu treball sigui massa matador. Consisteix en llegir més o menys un llibre cada dia, i al capdavall és el que he fet tota la vida”. Amb la lectura com a eix vertebrador, doncs, la mostra repassa les diferents etapes vitals i intel·lectuals de l’autor: un resum de la seva vida i la seva relació amb les matemàtiques, l’art, el món editoria l, la poesia, la lingüística i la docència.
A banda, l’exposició itinerant «Gabriel Ferrater, poeta, crític i traductor» produïda per les Biblioteques Municipals de Reus amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, es trasllada a Almoster per enriquir el programa de la seva Festa Major i tot seguit anirà a la Biblioteca Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat fins el dia 31 d’agost.