Centre de Lectura.
La Secció d’Art del Centre de Lectura enceta el Cicle d’Hivern d’Art Contemporani aquest mes de febrer, a la sala Fortuny, amb l’exposició
«Troballes», de Jordi Plana (Barcelona, 1962).
La mostra neix a partir de tres escultures, Barca, Medusa i Àncora, que
Plana va crear a partir d’un record íntim de la seva infantesa: una barca partint de la platja d’Altafulla, i que remet a l’inici de l’aventura i a la recerca de nous horitzons, tant interiors com exteriors.
Medusa està inspirada en el mite de Perseu. La Gorgona formava part de
l’emblema central d’un dels millors mosaics procedents d’una domus de la ciutat de Tàrraco, i que fou traslladada al Museu Arqueològic l’any 1857.
La Medusa i el mirall representen el punt crític del viatge, la confrontació amb les dificultats i amb la mirada petrificant del monstre, que és, en última instància, la trobada amb un mateix.
Aquesta reinterpretació del mite ha donat lloc a una mirada més amable,
no destructiva, però sí analítica i que converteix l’ull i el mirall en espais
d’autocrítica realista.
La darrera obra, Àncora, simbolitza el punt de repòs al final del viatge, un lloc de pau interior i de calma. El port, però, no és el destí, sinó una parada en un trajecte que no acaba mai.
Les escultures s’han construït a partir de materials autòctons trobats
i reciclats, i que Jordi Plana ha recollit al delta de l’Ebre, a l’Alt Camp i a
altres contrades, com a mostra de tribut a la terra.
L’exposició és una mostra introspectiva dedicada íntegrament a la mar, que es presenta com a centre, principi i fi d’un viatge metafòric i vital, i amb un discurs transversal i personal. Plana utilitza també en l’exposició diferents efectes visuals i sonors creats específicament per a la mostra, els quals transformen l’espai inicial. És una manera diferent de veure l’escultura i permet un diàleg amb l’espectador, amb l’objectiu que no quedi indiferent.
D’altra banda, la Secció de Ciències Socials, Polítiques i Econòmiques
instal·la al vestíbul del Centre de Lectura una exposició ben diferent:
«A pelo», una mostra fotogràfica que han realitzat Jordi Marquet i
Albert Planàs en col·laboració amb l’Associació A Pelo. Els orígens de l’exposició són dos: d’una banda, donar a conèixer la problemàtica que genera l’alopècia en sectors concrets de la societat, sobretot en les dones i en els infants; i de l’altra, omplir de contingut unes imatges per transcendir el simple fet de la bellesa i l’estètica i per reivindicar el dret a la diferència.
Les models són dones membres de l’Associació A Pelo.