En el marc de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 el Museu de Reus (pl. de la Llibertat, 13) inaugura el divendres 16 de juny (19:00 h) l’exposició “La festa sota el foc”, a partir d’una excepcional col·lecció de vestits antics de diables que permet conèixer el model històric del Ball de Diables a Reus, una col·lecció donada per l’entitat Bravium Teatre al museu de la ciutat. Fins al 28 d’octubre es podran veure una cinquantena de vestits històrics que abasten un període des de principis del segle XIX fins a mitjan segle XX.
A partir de la col·lecció de vestits antics que conserva el museu i havent rebut recentment una important donació d’indumentària per part de Bravium Teatre, aquesta exposició vol ser un mostra d’aquest patrimoni excepcional pel que fa a la singularitat dels vestits, però també de les festes en què s’han emprat.
L’exposició mostra una cinquantena de vestits, quatre de fora vila, per il·lustrar el model penedesenc de ball amb parlaments. Dos són del segle XX, de l’Arboç i Vilafranca del Penedès; i dos del segle XIX –dels pocs vestits conservats– de Vilanova i la Geltrú.
Una col·lecció excepcional
Quant als vestits reusencs, la col·lecció que ha rebut el museu correspon en la seva majoria al segle XIX, des dels més antics, a l’entorn de 1800 als que es van fer en els primer anys del segle XX. També es mostren 2 vestits de mitjan segle XX, donats per particulars (l’últim va ser lliurat formalment al museu el passat 20 de maig, en el marc dels actes del Dia Internacional dels Museus). I finalment, dos vestits emprats en l’actualitat. D’aquesta forma es pot dir que es mostra la indumentària del ball durant dos segles.
Les colles de diables han esdevingut, a l’actualitat, un referent de les festes catalanes, presents arreu del territori, a partir de la celebració de correfocs. El Ball de Diables —que es caracteritza per l’ús de la pirotècnia, evolucionant sota el foc de les carretilles— és històricament la representació de la lluita del bé contra el mal, que en diverses comarques es presenta com una representació de teatre popular de carrer.
Reus, model específic
A Reus es desenvolupà, a partir del segon terç del segle XIX, un model específic, basat en la participació individual: en festes assenyalades, el ball era integrat per tota aquella persona que, amb el vestit adequat —de propietat, cedit o llogat— sortia a tirar carretilles. La ciutat fou, sens dubte, el centre des d’on es va generar aquesta pràctica, pel fet de disposar d’una important indústria i comerç de la pirotècnia, que fomentava les sortides de diables a canvi de cedir l’equipament necessari. I també per l’existència, fins al darrer terç del segle XX, d’establiments de lloguer d’indumentària teatral i de festa.
Aquest fet ha possibilitat la conservació d’una gran quantitat de vestits antics, tots diferents i elaborats seguint una tècnica decorativa consistent a cosir o brodar figures o elements geomètrics sobre la base. Un fet que els diferencia dels vestits d’altres comarques, que són pintats.