La Regidoria d’Ensenyament i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus ha reforçat les novetats de l’oferta d’Activitats i Recursos Educatius del curs 2018-2019 i en destaca, especialment, algunes propostes que esperen obtenir una bona acollida entre la comunitat educativa de la ciutat. Fins ara el catàleg de l’oferta ARE d’aquest curs el formen 103 propostes, 24 de les quals són noves o renovades, i durant el curs es poden incorporar noves propostes.
Entre les novetats que destaquen aquest curs hi ha les següents:
- ‘Estimar-lo és cuidar-lo: el Xipi va a l´escola’, de Carelia Via Social. Proyecto Tan Amigo, amb el suport del Col·legi de Veterinaris de Catalunya i el Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya. S’adreça a escolars de primària, secundària, dins de l’àmbit de la convivència i la participació. En aquest cas, l’objectiu bàsic és que els infants s’apropin a les seves mascotes de forma responsable tot assegurant una relació adequada i sostenible, evitant els abandonaments i fomentant les adopcions.
- ‘Trenquem esquemes amb l’Alzheimer’ i ‘Empatitzem amb l’Alzheimer’, són dues propostes de l’Associació d’Alzheimer de Reus i Baix Camp per a l’alumnat de secundària amb l’objectiu que coneguin la malaltia i empatitzin amb les dificultats d’una persona que la pateix i amb les persones que en tenen cura, i al mateix temps que puguin resoldre dubtes i prejudicis sobre l’Alzheimer.
- ‘Les aventures d’en Peret Ganxet: l’Esperança es troba al parc’, de Recull d’Estudis Històrics Carles Ramírez Dolcet. S’inclou en l’eix d’Història i patrimoni i s’adreça als escolars del Cicle Mitjà de primària, que hagin treballat prèviament amb aquest conte aspectes lingüístics i socials, amb l’objectiu de conèixer com es desenvolupa l’emblemàtica figura d’en Peret Ganxet, l’aprenentatge i el coneixement de la ciutat de Reus a través de les seves aventures.
- El ‘Taller Baix Camp i tu, construint igualtat’. L’equip tècnic del Taller Baix Camp ofereix un cicle de xerrades als alumnes de 4t d’ESO i de Batxillerat per explicar les tasques que es fan als centres ocupacionals, a les llars-residències, al Centre Especial de Treball i al Servei de Lleure. Ofereix la possibilitat de visitar aquestes centres, possibilitat als alumnes fer pràctiques a l’entitat o de participar-hi com a voluntaris, i orientació/ajuda per fer els treballs de recerca.
M. Dolors Sardà, regidora d’Ensenyament i Política Lingüística, assenyala que si bé «és a l’inici de curs la data més idònia per presentar l’oferta ARE, anem completant el catàleg amb la intenció de mantenir-lo variat i d’actualitat, com és el cas de les propostes que avui presentem, entre d’altres que també són novetat o han estat renovades». És per això que la regidora recomana anar consultant el catàleg periòdicament.
Durant la presentació d’aquestes novetats han intervingut, a més de la regidora Sardà, la representant a Tarragona del Col·legi de Veterinaris i membre del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya, Cori Escoda; la psicòloga de l’Associació d’Alzheimer de Reus i Baix Camp, Ananda Garcia; el director general del Taller Baix Camp, Josep Ramon Nogués i la representant de l’entitat Recull d’Estudis Històrics Carles Ramírez Dolcet, Carme Bigorra.
Les ARE són el conjunt de les activitats i els programes educatius que promouen les diferents àrees i organismes municipals, que s’adrecen especialment a la comunitat educativa de Reus i en algun cas de la comarca o àrea d’influència; una oferta que resta oberta durant el curs per anar-hi incorporant aquelles iniciatives educatives considerades d’especial interès, noves o renovades.
Les ARE es classifiquen en set eixos temàtics: convivència i participació, cultura, història i patrimoni, natura i sostenibilitat ambiental, orientació laboral, salut i prevenció de riscos, i esports; i també se’n pot fer una cerca per etapes educatives o franges d’edat: educació infantil (0-3 i 3-6), primària, secundària, persones adultes i famílies.