‘És important que els nens i les nenes convisquin amb el patrimoni ja de ben petits’

ENTREVISTA
Silvia Sagalà Directora de la Casa Navàs

Nou projecte educatiu de Casa Navàs

La Casa Navàs ha iniciat un nou projecte educatiu escolar adreçat als alumnes de primària i ESO. El comentem amb Sílvia Sagalà, la seva directora.

En què consisteix el projecte?

Des del primer dia a Casa Navàs teníem clar que havíem de fer visites adreçades als escolars però encara no havíem tingut temps d’elaborar un projecte educatiu. Fa un any vam començar a treballar-hi.

Com ha anat el procès?

Teníem molt clar que volíem explicar però anàvem molt ‘peixos’ en les competències dels escolars. Per això vam buscar un partner, Ans Educació, que coneix molt bé la realitat de les escoles i ens ha fet una tasca d’assessorament i guiatge sobre les competències curriculars i funcionament de cada franja escolar. Hem anat desenvolupant les dinàmiques en funció de la tutorització que ens han fet. Un cop clares aquestes competències i funcionament de cada franja, hem casat el que volíem transmetre amb les seves indicacions fins arribar a realitzar tres projectes dins d’un mateix projecte. Hem acabat desenvolupant tres projectes educatius diferents adreçats a tres franges d’edat: de 4 a 7 anys, de 8 a 12 anys i alumnes d’ESO.

Comenta’ns els tres…

Cada projecte consta de tres parts, excepte els més petits ja que entenem que són massa jovenets per treballa un dossier a l’escola. En termes generals els projectes consten d’una primera part, no obligatòria però sí recomanable, que consisteix en un dossier, que els alumnes treballen prèviament a l’escola, on tenen activitats relacionades amb el Modernisme, la Casa Navàs… de tal manera que quan venen no arriben totalment perduts i estan situats en el context i en alguns temes que es treballaran durant la visita, que és la segona part. I finalment una tercera que consta d’un taller que es fa a la botiga de la Casa després de la visita i que serveix de reforç per tot allò treballat anteriorment.

Com són les visites de cada projecte?

La dels més petits està guiada per un jardiner màgic i es treballen els sentits i les pors. La dels mitjans és una visita guiada amb un component teatralitzat important. El guia durant la visita ocupa dos rols: un senyor/a i personal del servei, i a través dels dos descobreixen la Casa Navàs. I la dels grans està plantejada com un escape room, que ens permet que el projecte sigui plenament transversal.

Compteu amb l’aportació del Taller Baix Camp…

Aquest és un projecte ric en valors i seguint aquesta estela vam decidir vincular-nos amb el Taller Baix Camp. Els seus alumnes participen en la visita dels petits fent d’actors, donant vida als ajudants del jardiner màgic, i en la dels mitjans interpreten als ajudants de la figura principal responsable del servei. En acabar realitzen un taller que també fan al Taller Baix Camp que consisteix en l’elaboració d’una rosa amb una pinça que també realitzen els escolars que han fet la visita. És molt interessant tant pels alumnes del Taller Baix Camp com pels escolars: reben un missatge d’igualtat i normalitat. Pels treballadors de la Casa també és important perquè hem d’aprendre noves formes de treballar, amb companys amb unes capacitats diferents de les nostres.

Com s’ha rebut la iniciativa?

Ja han contractat amb nosaltres més de dotze centres interessats; d’entrada sembla que serà un èxit. És important que els nens convisquin amb el patrimoni. Si ja de ben petits se’ls presenta com divertit i interessant, ja tindran l’hàbit d’anar a museus i alhora seran els nostres ambaixadors de consum cultural a les seves famílies.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.