El Tinglado 1 del Moll de Costa del Port de Tarragona rebrà una nova exposició aquest estiu. Serà “Entre l’art i la literatura” de l’artista Santiago Arranz, que es podrà visitar del 25 de juliol al 8 de setembre, oferint als visitants una oportunitat única per endinsar-se en l’univers creatiu de l’artista, on la majoria de les obres tenen un simbolisme especial a partir de les emocions, els sentiments i sobretot dels estats d’ànim.
Nascut a Sabiñánigo, Osca, l’any 1959, Arranz explora en aquesta exposició la relació íntima i simbòlica entre la creació artística i la construcció literària. Inspirat per la màxima de Joan Brossa, “Veig l’art i la literatura com un possible eixamplament d’horitzons cap a la
llibertat”, Arranz presenta una col·lecció d’obres que abasta gairebé tota la seva trajectòria artística. El binomi art-literatura és el fil conductor que permet als espectadors submergirse en un món on la poètica i la prosa conflueixen amb la pintura, l’escultura, el gravat, els
relleus, els collages, els dibuixos, els llibres d’artista i les instal·lacions.
L’interès d’Arranz per la literatura va sorgir durant la seva estada a París, on va començar a crear sèries inspirades en autors i corrents rellevants com l’existencialisme de Franz Kafka, la ciència-ficció d’Italo Calvino o els heterònims poètics de Fernando Pessoa. Més endavant, les influències de figures més properes com el poeta de la generació del 27 Federico García Lorca i el realisme social de Juan Goytisolo, a qui va conèixer personalment a Marràqueix, han estat crucials en el desenvolupament de la seva obra.
L’exposició
Es divideix en tres seccions principals: obres relacionades amb textos literaris, el món de l’exili i els llibres d’artista, realitzats en col·laboració amb diversos autors.
Aquestes seccions reflecteixen l’atracció i fascinació d’Arranz per personatges com Gérard Georges Lemaire, François Cheng, Stefan Zweig i Antonio Machado, explorant temes com els cafès literaris, o l’exili en diferents vesants.
El treball de Santiago Arranz es caracteritza per un simbolisme especial que es deriva de les emocions, els sentiments i els estats d’ànim, expressats a través d’un conjunt d’alfabets esquemàtics i antropomorfes que es transformen en un metallenguatge específic. En la seva obra, la natura -el món vegetal, animal i el paisatge- i el cos humà esdevenen formes des d’una perspectiva que conjuga la figuració amb l’abstracció geomètrica.
L’artista ofereix als visitants una experiència que va més enllà de la simple contemplació visual. Les seves obres són un compendi d’aspectes, anècdotes i situacions inspirades pels escriptors, poetes i filòsofs que admira. Aquest diàleg entre paraula i imatge permet a
l’espectador copsar la realitat o irrealitat de les circumstàncies que envolten l’artista, oferint una visió diferenciada i gradual del seu univers creatiu.
“Entre l’art i la literatura” és una exposició que no només mostra la tècnica de Santiago Arranz, sinó que també revela la seva capacitat per fusionar disciplines artístiques i literàries, creant un univers ple de paradigmes que conviden a la reflexió i a la interpretació personal.