Aquestes distincions són un reconeixement a la tasca dels municipis en favor d’un turisme de qualitat, diversificat i desestacionalitzat, en línia amb el que marquen el Pla estratègic de turisme de Catalunya i el Pla de màrqueting
El director general de Turisme, Octavi Bono, i el director de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), David Font, han presentat els sis municipis que aquest any han rebut els distintius Barris i Viles Marineres, Pobles amb encant i Ciutats i Viles amb Caràcter, marques turístiques especialitzades promogudes des del Departament d’Empresa i Coneixement.
L’acte s’ha retransmès en directe pel canal de YouTube de Turisme des de l’Ajuntament de Cambrils i ha comptat amb la intervenció dels alcaldes/ses dels municipis certificats: l’Estartit, Cambrils, l’Ampolla i Tarragona, nous Barris i Viles Marineres; Arties, com a Poble amb Encant; i Caldes de Malavella, com a Ciutat amb Caràcter.
El director general de Turisme, Octavi Bono, ha agraït la doble contribució que fan aquests municipis “per a un millor posicionament de la vostra realitat i estimular la demanda i per valoritzar tot el territori i tot el nostre sector”. Bono ha explicat que “aquests municipis són la millor representació possible del que pot oferir el territori català, compten amb un patrimoni cultural, natural i paisatgístic abundant i singular i ofereixen infinitat de possibilitats al turista”.
Aquestes distincions reconeixem la tasca dels municipis en favor d’un turisme de qualitat, diversificat i desestacionalitzat, en línia amb el que marquen els dos instruments amb què el Govern vol posar en valor el sector turístic català: el Pla estratègic de turisme de Catalunya i el Pla de màrqueting turístic de Catalunya 2018-2022. Amb aquests plans, l’objectiu és promoure el turisme com a eina de desenvolupament, diversificació econòmica i garantia de futur per a les ciutats, pobles i viles; crear sinergies entre municipis; i protegir la conciliació i l’equilibri entre els residents i els visitants/turistes.
Municipis certificats 2020
Aquests són els sis municipis que aquest any 2020 han rebut una d’aquestes tres certificacions:
Ciutat amb caràcter
- Caldes de Malavella. El termalisme i la seva evolució històrica vinculada a aquest concepte ha anat configurant al llarg dels segles la personalitat d’aquesta població gironina. L’aigua termal ha esdevingut un dels seus principals símbols d’identitat, tant per la construcció dels tres balnearis a finals del segle XIX i tota l’arquitectura nascuda al seu voltant d’estil modernista; com per la construcció de les quatre plantes embotelladores: San Narciso, Imperial, Malavella i Vichy Catalán. Caldes, com a destinació, és rica en patrimoni, ja que compta amb l’existència de 6 Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN) amb projectes executats de socialització. Entre tots els equipaments i recursos patrimonials que es defineixen per complir altes exigències de conservació́ destaquen per la seva rellevància històrica i social les Termes Romanes i l’espai AQUE. També són BCIN els llenços de muralles medievals amb les torres i el jaciment paleontològic El Camp dels Ninots. Amb gran vocació turística vinculada al termalisme, al benestar i al mindful travel, Caldes també compleix amb els criteris de vocació de ciutat, de futur, de paisatge urbà i d’accessibilitat que l’Agència Catalana de Turisme exigeix als seus afiliats.
Poble amb Encant
- Arties és un petit poble de 524 habitants que es troba a 1.143 metres d’altura a la confluència del riu Valarties amb el riu Garona, a la Val d’Aran. En aquest territori pirinenc hi destaquen els seus amplis espais naturals com el Lac de Mar, la ruta a la Restanca, o bé l’ascens al mític Montarto de 2.833 metres. Aquests s’han convertit en els principals destins a nivell natural que trien els visitants d’aquest indret del Naut Aran. A més de gaudir d’un marc muntanyenc incomparable, a Arties hi ha la via ferrata de més dificultat d’Espanya anomenada “Circ deth Solei”. A nivell cultural es pot visitar la seva església gòtica de Sant Joan del segle XIII i la romànica de Santa Maria del segle XII. A nivell gastronòmic, Arties disposa d’una gran oferta de restauració aranesa que és el complement ideal després d’una passejada pels seus carrers travessats pel riu i que mostren l’autèntica filosofia de poble. Però si hi ha un tret diferencial que converteix a la població d’Arties en un poble amb encant són les seves festes del foc, patrimoni Immaterial de la Unesco als Pirineus des de 2015, per la seva tradicional crema del Taro (avet dels boscos d’aquesta zona) que atrau cada any milers de persones que acudeixen per fotografiar-ho. També destaca els Banhs d’Arties, un complex lúdicotermal basat en les aigües sulfuroses que emergeixen de les immediacions d’aquest lloc a 39ºC de temperatura.
Barris i Viles Marineres
- L’Estartit. Aquesta vila de la Costa Brava lligat al mar té una estreta relació també amb l’activitat pesquera. Els primers pescadors van arribar al segle XVI i d’ells se n’han heretat arts de pesca tradicional que encara hi són presents a dia d’avui. Com a valor afegit, destaca un patrimoni d’alt valor paisatgístic i una aposta decidida pel desenvolupament econòmic sostenible, tenint en compte que es tracta d’una destinació dins un Parc Natural (Montgrí, illes Medes i baix Ter). La seva estratègia turística de preservació dels recursos culturals i naturals, amb actuacions basades en el desenvolupament econòmic sostenible han estat reconegudes internacionalment per institucions de referència. A més de la seva extensa platja de sorra fina, l’Estartit ofereix també la possibilitat de gaudir de la riquesa del món marí gràcies a la reserva marina de les Illes Medes, paradís del submarinisme i el busseig lleuger on es pot observar la riquesa de centenars d’espècies de peixos, corall, algues i invertebrats.
- L’Ampolla. La vila destaca per la seva tradició gastronòmica marinera i el seu entorn pròxim al Delta de l’Ebre que ofereix una gran diversitat d’activitats a l’aire lliure. Com a poble mariner, un dels llocs més emblemàtics de la localitat és el port pesquer on, a més d’activitats nàutiques, els visitants, un cop han arribat les barques a port, poden gaudir de la subhasta de peix. Reconeguda per la seva gastronomia de caràcter mariner i deltaic, a l’Ampolla existeix una gran quantitat de restaurants, la majoria dels quals de caire familiar, on gaudir de cuina tradicional casolana amb el peix, el marisc i l’arròs com a protagonistes indiscutibles. La nova vila marinera presenta també un litoral de variada configuració on es poden trobar des d’extenses i petites platges de sorra o grava fins a singulars cales de roca. Aquesta diversificació de paisatges dona com a resultat una gran varietat de vegetació i fauna la qual se remarca en la Bassa de les Olles, una petita llacuna que forma part del Parc Natural del Delta de l’Ebre. D’entre les experiències més populars, destaquen, per exemple, les visites en vaixell als vivers d’ostres i musclos amb degustació inclosa.
- Barri del Serrallo de Tarragona. L’activitat pesquera té una llarga i antiga tradició a Tarragona. El Serrallo, el barri dels pescadors tarragonins, n’és un exemple viu, ple d’activitats que mostren com n’és de viu el lligam entre l’home i la mar. La gastronomia tradicional fa olor de mar i d’horta mediterrània i el barri l’apropa al públic amb iniciatives com ara les Jornades Gastronòmiques del Romesco i el Concurs de Mestres Romescaires. La seva oferta cultural és tan extensa com la seva tradició pesquera, ben representada, entre d’altres, pel Museu del Port, on es proposa un recorregut per la història del port i les seves embarcacions, des que els romans hi van desembarcar fins a l’actualitat, a partir de visites guiades i propostes educatives de lleure familiar. L’Observatori Blau, la Confraria de Pescadors, el Port i els mateixos veïns, entre d’altres, també s’encarreguen de mantenir vius la història, els costums, les festivitats i les tradicions d’un dels barris mariners per excel·lència.
- Barri del Port de Cambrils. Cambrils és una destinació turística de referència gastronòmica i especialitzada en les famílies on el barri del Port de Cambrils ha mantingut les seves arrels marineres. Una gastronomia basada en la tradició pesquera i l’horta cambrilenca, juntament amb un paisatge singular i un valuós patrimoni cultural, li aporten aquesta identitat única. Cambrils manté bona part de la població autòctona lligada a les famílies pescadores i una activitat pesquera tradicional i dinàmica al port, amb la llotja de la Confraria de Pescadors de Cambrils, com a centre neuràlgic. L’únic port pesquer del Baix Camp comparteix l’activitat esportiva i recreativa amb el Club Nàutic Cambrils, l’Estació Nàutica Costa Daurada i associacions esportives com Els Vogadors. Destaquen l’arribada diària de les barques d’arrossegament i la subhasta del peix, la processó marinera de la Mare de Déu del Carme, i jornades gastronòmiques com les dedicades a la Galera, els Fideus Rossos, el Calamar i el Romesco. A més, els turistes poden gaudir d’altres experiències turístiques que difonen els valors de la vila marinera: el Museu d’Història de Cambrils; visites teatralitzades al Port; visites guiades a la Llotja de Pescadors; la festa de l’Ormeig; i la visita al Parc Samà, un jardí botànic i històric declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.
Estratègia de promoció turística segmentada
Els comitès d’experts formats per reconeguts professionals de diferents àmbits i també de l’ACT, és l’encarregat d’avaluar i validar les sol·licituds d’accés a les marques d’aquelles ciutats i pobles que compleixen els requisits per obtenir alguna d’aquestes certificacions. Les que les aconsegueixen entren a formar part d’un pla de promoció específic de l’Agència Catalana de Turisme.
Barris i Viles Marineres s’adreça a les poblacions litorals que conserven viva la cultura lligada al mar. Cambrils, l’Ampolla, l’Estartit i el barri del Serrallo de Tarragona se sumen a l’Ametlla de Mar, Arenys de Mar, Begur, les Cases d’Alcanar, l’Escala, Llançà, Palamós, Sant Carles de la Ràpita, Sant Pol de Mar, Sitges, Tossa de Mar i Vilanova i la Geltrú.
La marca Ciutats i Viles amb Caràcter és una de les apostes per la promoció del turisme urbà. Amb l’acreditació de Caldes de Malavella, ja són 13 el municipis catalans distingits fins ara amb aquesta marca: Girona, Lleida, Manresa, Montblanc, Reus, Tarragona, Terrassa, Tortosa, Vic, Vilafranca del Penedès, Solsona i la Bisbal d’Empordà.
En el cas de Pobles amb Encant, la marca permet oferir al turista una proposta perquè conegui la seva diversitat i riquesa cultural i paisatgística, més enllà dels principals pols d’atracció turística. Arties s’uneix avui als altres 13 pobles acreditats fins el moment: Beget, Calella de Palafrugell, Castellar de n’Hug, Montclar, Montsonís, Mura, Pals, Peratallada, Prades, Rupit, Santa Pau, Siurana i Taüll.