Els Consells Esportius de Catalunya fan una crida a docents, mares i pares, ajuntaments i el Consell Català de l’esport perquè, entre tots, es garanteixi la pràctica esportiva dels infants i joves a les escoles. Els Consells Esportius estan comprovant una davallada en les inscripcions d’esportistes als Jocs Esportius Escolars, en molts casos, causades perquè hi ha centres educatius que no veuen clara la represa de les activitats esportives extraescolars. En altres casos, el motiu és la por per l’activitat esportiva amb equips de diferents centres o pobles.
El president de la Unió de Consells Esportius Catalunya, ha fet una crida a la confiança i a la responsabilitat de tots els agents implicats per tal de garantir la pràctica esportiva dels infants i joves en edat escolar: “L’esport escolar és segur, no deixar que les nenes i els nens practiquin esport a l’escola és atemptar contra la seva salut. A més, és discriminatori perquè aquells que no tinguin els recursos per fer front al cost de l’activitat, no practicaran esport”.
Els Consells Esportius han adoptat tot un seguit de mesures, a través d’un protocol d’activitats i competicions, per garantir l’activitat esportiva escolar de forma segura. Jaume Domingo ha demanat al personal docent que posi de manifest els beneficis de la pràctica esportiva, alhora que demana a les AMPA que organitzin les activitats extraescolars sabent que és un benefici per la salut dels seus fills i filles. En aquest sentit ha dit que “els consells esportius adaptaran les activitats per tal de garantir la pràctica esportiva de tots els infants o joves, ja que la pràctica continuada és el nostre principal objectiu aquest nou curs. Volem, per damunt de tot, que els nostres esportistes facin esport”.
Domingo també fa un toc d’alerta del que suposa que l’esport extraescolar disminueixi des del punt de vista social, destacant que “Suprimir extraescolars esportives vol dir també que només podran fer esport aquells nens i nenes que ho puguin pagar fora de l’àmbit escolar. Aquesta situació és molt greu i injusta sempre però ara amb la Covid-19 encara més”.
Per aquest motiu, els Consells Esportius demanen als ajuntaments i al Consell català de l’Esport que facin tot el possible per garantir l’esport escolar, aportant el suport necessari en recursos o instal·lacions perquè les activitats es puguin dur a terme. D’altra banda, la Unió de Consells Esportius ja ha demanat que es posi en marxa un “Pla de Xoc de l’esport escolar” a través del Pla Català d’Esport a l’Escola perquè de forma coordinada es doti de recursos i ajuts de les administracions. El president de la UCEC demana que “es doni suport a l’esport escolar de la mateixa manera que es recolza l’esport de rendiment. I recorda que aquest només beneficia a una part de la població que disposa dels recursos per costejar-ho i en funció de les capacitats físiques dels esportistes. Mentre que l’esport escolar va adreçat a tots els nens i nenes i té una vocació social de pràctica esportiva per tothom”.