El Consorci del Teatre Bartrina de Reus ha presentat la nova temporada de programació, que correspon als cicles d’Hivern i de Primavera, per a l’any 2022. Consta de 13 espectacles, una reposició del Projecte Bartrina i una nova producció del Bartrina Territori Creatiu.
Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística, ha explicat que és una programació “de qualitat; alternativa, tant per la temàtica com per la posada en escena; atractiva, per a franges d’edat poc avesades a anar al teatre, i equilibrada”.
Des del teatre s’ha volgut posar un especial èmfasi en el fet que es busca adaptar la programació a aconseguir el màxim de mesures d’accessibilitat, entre les quals, s’ha incorporat des d’aquesta temporada de Tardor 2021 el so amplificat a totes les funcions.
Per a la nova temporada es continuarà duent a terme el cicle pedagògic Anem a concert amb les escoles, a través de la Camerata XXI, i també es continuaran les sessions de fòrum post funció en algunes de les propostes programades.
El pressupost de la nova programació és de 61.000 euros.
La programació
Es preveuen dos concerts de música:
– 12/3 Black Music Festival · La Soul Machine en concert
– 2/4 Km 0 · Joan Masdéu en concert. Presentació del nou disc encara en preparació, que veurà la llum el 2022, i del qual el primer concert de la gira serà al Bartrina.
1 espectacle de dansa teatre:
– 12/2 Escena 25 · “Bogumer”. Muntatge inclusiu de dansa teatre que compta amb set intèrprets de diverses capacitats i l’actriu Anna Barrachina. La proposta, amb dramatúrgia d’Israel Solà, de la companyia La Calòrica, i la mateixa Cendoya, explica una història real sobre el judici dels bolxevics a Deú després de la Revolució Russa. “És una peça que parla de la rebel·lió i la necessitat de rebel·lar-se”, ha dit Cendoya. Tendra i reveladora mirada al Poder absurd.
3 espectacles familiars:
– 20/2 “La motxilla de l’Ada”. Història d’una nena trans que lluita per desprendre’s d’un nom que no es correspon amb la seva identitat. Una coproducció del Grec 2021 Festival de Barcelona i Teatre al detall i amb música en directe de La Tresca i la Ventresca
– 6/3 Una nit amb el Mag Lari. Màgia per a tots els públics amb sorpresa, humor i, sobretot, fet amb la il·lusió de sempre
– 24/4 “Si tu te’n vas”. La Cia. Pepa Plana presenta el seu nou espectacle amb la voluntat de riure i fer riure, però posant el dit a la nafra quan les coses ens molesten.
I, finalment, 7 espectacles de teatre:
– 30/1 Escena 25 · “Alguns dies d’ahir”. El text de Jordi Casanovas repassa els fets que vam viure a Catalunya durant finals del 2017: l’atemptat de La Rambla, el referèndum de l’1 d’octubre i la posterior declaració unilateral d’independència que va durar menys d’un minut.
– 19/2 Tarifa jove · “Una llum tímida”. Basada en fets reals. Un musical que narra la història d’amor entre dues mestres que es van estimar durant la dictadura franquista i les posteriors conseqüències que van patir. La programació d’un espectacle com aquest concebut des d’una perspectiva de gènere és clau com a generador de noves narratives trencadores als escenaris d’aquest país.
– 5/3 Tarifa jove · “El pes d’un cos”. Una filla ha de cuidar del seu pare qui, després de patir un ictus, viu un procés de deteriorament físic i mental que el converteix en un ésser totalment dependent. La manca de recursos econòmics propis i la precarietat que viuen les administracions públiques farà que la situació entri en una mena d’espiral de caiguda lliure. Quin sentit té mantenir en vida el cos d’algú que ha perdut totes les facultats que ens fan humans? Un espectacle multidisciplinari que combina text, música en directe i projeccions, on el realisme més cru i actual dialoga amb el joc teatral, l’humor i la imaginació. S’estrenarà el 2 de febrer 2022 a Rubí i a partir del 12 de maig estarà al TNC.
– 19/3 Tarifa jove · “Els àngels no tenen fills”. Espectacle inclusiu estrenat a Temporada Alta. Espectacle valent que dona veu a metges, directors de fundacions, una jutgessa o una sexòloga, però sobretot, aporta el valuós testimoni de mares i pares amb discapacitat i els seus descendents per reflexionar sobre drets i deures, el pes de l’entorn, els recursos existents o la mirada paternalista i sobreprotectora que pateixen. Clàudia Cedó ha trenat de forma intel·ligent totes les veus de l’espectacle; múltiples perspectives que, com fa el bon teatre, no busquen arribar a cap conclusió, sinó obrir nous interrogants al cap de l’espectador.
– 3/4 “Lázaro” · Tarifa jove / Teatre Jove. El lazarillo de Tormes portat al s XXI. L’obra està explicada amb una estètica hip hop, arribant a ser en ocasions el motor de el joc escènic, usant elements de break dance com el footwork, els freezes, el popping o el tutting, entre d’altres. S’utilitza el rap per narrar amb dinamisme i estil la primera part de la vida de el personatge. Combinació de hip hop i teatre per generar nous llenguatges escènics i, al mateix temps, mantenir el clàssic de la tradició popular: explicar una història com es faria a la plaça d’un poble. Candidats a millor espectacle revelació per Lázaro i millor autoria revelació a Roberto Hoyo als XXIV Premios Max de las Artes Escénicas 2021. Premi SGAE IX Edició del Festival Russafa Escènica i Menció a la millor Dramatúrgia ACT FEstival 2020.
– 9/4 Escena 25 · “La dona del tercer segona”. És una proposta de Teatre Nu, estrenada al Grec 2021 que reflexiona sobre com actua la societat davant dels malalts amb trastorns mentals, un estigma que malauradament marca la vida de molts homes i dones. Una esplèndida interpretació d’Àurea Márquez i un bon text de Victor Borràs Gasch.
– 21/5 Tarifa jove· “Obsolescència programada”. Una producció de la Sala Trono amb el suport de la Sala Beckett. Vivim al món de l’obsolescència programada. No només dels electrodomèstics. Les persones també som obsolescents, sobretot les dones. Anna Maria Ricart ens ofereix una reflexió de la situació de les dones que ja no poden tenir fills per raons biològiques i que deixen de ser “desitjables” segons la lògica de la societat de consum. Quim és el seu paper.
– 6/2 Km 0 · Reposició “37 Horitzons” (Projecte Bartrina) Espectacle de Dansa. Proposta original que combina diferents disciplines des de nous llenguatges i inclou obra de Gabriel Ferrater.
Durant el pròxim semestre, el Teatre Bartrina continuarà oferint el CineClub; les converses amb els creadors del cicle Prosceni Reddis Bartria, i altres activitats, com la programació inclosa a la Fira del Circ de Catalunya Trapezi, el Concurs Exposició Nacional de Roses, el Mapadeball 2022 o una nova producció del Bartrina Territori Creatiu, prevista per a finals de maig.