S’allarguen horaris a l’hostaleria, es permet reprendre en part l’activitat presencial en el primer curs universitari i podran reobrir les llibreries en cap de setmana i els gimnasos ho hauran de fer al 30% del seu aforament
El Procicat, dirigit pels Departaments de Salut i Interior, ha aprovat aquest matí, en l’actual context de la COVID a Catalunya, la revisió de les mesures de prevenció i control vigents. La primera de les novetats té a veure amb la mobilitat, en el sentit que a partir del proper dilluns el confinament serà de perímetre comarcal, i no municipal com fins ara. No obstant, es recorda que la mobilitat laboral només està permesa quan no es pot teletreballar i que les activitats socials han de continuar regint-se sota una màxim de 6 persones i que no siguin de més de 2 bombolles de convivència.
La segona novetat és l’ampliació dels horaris d’obertura dels negocis de restauració i hostaleria. En aquest sentit, tant les terrasses com a l’interior, podran obrir de 7:30h a 10:30h i de 13h a 16:30h. En la resta d’horaris, aquests negocis poden seguir funcionant per a recollida al mateix establiment per part del client o per a lliurament a domicili. A més, es manté el confinament nocturn entre les 22h i les 6h.
En l’àmbit dels comerços, es manté el 30% de l’aforament pel petit comerç, que ha de romandre tancat el cap de setmana; també seguiran tancats els centres comercials i els establiments de centres comercials de més de 400 m2. Aquestes dues limitacions, però, no afecten als establiments de venda de productes de primera necessitat i d’activitat considerada essencial; de fet, ara les llibreries s’equiparen a aquests establiments i podran obrir durant el cap de setmana.
Pel que fa a les activitats culturals, museus, biblioteques i sales d’exposicions continuen oberts a la meitat del seu aforament. Cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts es mantenen oberts també a la meitat de l’aforament i un màxim de 500 persones o un miler si la ventilació és òptima. Els actes religiosos i les cerimònies civils seguiran amb un 30% de l’aforament, també amb un màxim de mig miler de persones o d’un miler si la ventilació òptima.
En l’àmbit educatiu, la docència universitària teòrica seguirà en format virtual, a excepció del primer curs, en què es podrà reprendre parcialment l’activitat presencial. A l’ESO, infantil i primària es manté la presencialitat plena i poden seguir actives les extraescolars que tenen lloc als centres escolars que no trenquin el grup bombolla.
Pel que fa a l’àmbit esportiu, les instal·lacions i equipaments en espais tancats podran obrir amb aforament al 30% i amb activitats grupals limitades a 6 persones i amb ús obligatori de mascareta. A més, ara també es permetrà reprendre les competicions que donen accés a categories estatals. Els espais esportius a l’aire lliure romanen oberts amb un aforament del 50% i control d’accés.
El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha valorat que “ara tenim l’oportunitat de prendre aquestes noves mesures” d’acord un context actual marcat per tres circumstàncies; primer, haver arribat, avui, al primer dia de baixada significativa de pacients a les UCI des que van començar a créixer dies abans de Nadal; en segon lloc, per la davallada de l’ocupació de pacients amb COVID a plantes convencionals, el que fa pensar en que s’ha deixat enrere el pic assistencial de la tercera onada; i en tercer lloc, pel fet que es portin uns 20 dies de baixada dels contagis, el que permet concloure que s’ha superat amb certa solvència el pic epidèmic.
“Els escenaris que teníem, que hem compartit amb tothom, es compleixen fil per randa, i a curt termini no s’esperen canvis significatius”, ha afegit Ramentol abans d’advertir dels tres riscos immediats: l’impacte que tinguin a Catalunya les noves variants del virus; la tensió assistencial, que continuarà; i un alentiment del ritme de vacunació si falla el ritme d’arribada de les dosis. No obstant això, i tot i que per al secretari general “no és moment de relaxar gran mesures que estan ajudant a controlar l’epidèmia”, els lleugers canvis introduïts segueixen la coherència volguda “d’equilibrar l’efectivitat epidemiològica i l’afectació que causen les mesures en determinats sectors”, a qui s’agraeix de nou el seu esforç. “Quan ens apropem al control de l’epidèmia és el moment de prendre aire, i ho fem avui perquè ja portem setmanes amb mesures restrictives”, ha conclòs.
En la mateixa línia s’ha pronunciat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, per qui “necessitem obrir per a respirar més, tot i que potser no tant com el que voldríem”. Segons Argimon, la infecció i el nombre d’ingressos a planta i a les UCI estan baixant i es monitoritzaran aquestes tres variables a l’hora de decidir què fer a partir del 22 de febrer, quan expirin les mesures avui aprovades.
La secretària general d’Interior, Beth Abad, ha recordat que “tot i que són petites obertures a les restriccions ja existents i que les autoritats de Salut ha considerat viables, la situació segueix sent complicada i cal ser molt estrictes a l’hora de complir les obligacions”. “Cal ser extremadament prudents en el nostre comportament social. Hem de ser conscients que la tensió hospitalària continua i que les amenaces persisteixen”, ha dit.
En aquest context i davant d’aquestes petites obertures, Abad, ha demanat a la població “no abaixar la guàrdia perquè les mesures són de continuïtat”, ha puntualitzat.
Abad ha explicat que a partir de dilluns el confinament perimetral municipal passa a ser comarcal, tot i que es manté el confinament nocturn amb la restricció de circular entre les 22:00 hores i les 6:00 hores.
Respecte a les intervencions dels Mossos d’Esquadra, la secretària general ha informat que en el dia d’ahir es van aixecar 301 actes (182 de mossos d’esquadra i 119 de policies locals). En el sector de la restauració es van aixecar 19 actes (14 de mossos d’esquadra i 5 de policies locals) mentre que per trencar el confinament nocturn es van imposar 163 denúncies.
Pel que fa a les dades de mobilitat, Abad ha informat que “es manté gairebé igual respecte a la setmana anterior i el volum de trànsit a la zona d’influència de la capital catalana encara és un 14% inferior a la situació prèvia al confinament municipal”.
Per la seva banda, el comissari dels Mossos d’Esquadra, Joan Carles Molinero, ha recordat que fins dilluns continuen vigents les mesures de restricció de la mobilitat que hi ha vigents ara i que encara aquest cap de setmana es manté el confinament municipal. El canvi de confinament municipal al comarcal no serà fins dilluns a les 6:00 hores. “Per tant, continuarem durant aquestes tres dies mantenint els controls per garantir la restricció de la mobilitat especialment també el cap de setmana en alguns dels parcs naturals de Catalunya per evitar el desplaçament de persones que no estan autoritzades a fer-ho”, ha explicat.
Molinero ha explicat que “continuen els intents d’estafes en centres d’atenció primària, centres de dia, residències de gent gran, centres mèdics i també en domicilis particulars amb la venda de material de protecció de la Covid19, de desinfecció d’espais compartits i de la venda de vacunes” i ha afegit que “hem observat també una nova modalitat com és la venda agressiva telefònica i online d’aquests elements de protecció en domicilis on viu gent gran que es veu amenaçada i coaccionada”.
D’altra banda, amb motiu de l’increment, sobretot en cap de setmana, de festes en hotels on s’agrupen entre 15-20 persones que lloguen diverses habitacions i incompleixen les mesures, “hem llançat una campanya informativa en la seva primera fase, que afecta a 42 hotels de la costa litoral de Barcelona, per informar als seus responsables que tenen l’obligació d’evitar i posar en coneixement al Cos d’aquestes activitats il·lícites. Només en aquesta zona del litoral durant el mes de gener s’han fet 7 intervencions en festes amb més de 80 persones sancionades”, ha explicat.
El subdirector general de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha tornat apel·lar als ciutadans que “cal que continuem veient la situació amb preocupació, observant el que també ha passat en territoris propers”. “Més enllà del compliment de les normes, amb aquestes activitats que ja es poden recuperar, cal actuar de manera escrupolosa perquè suposa un major risc. Cal continuar amb aquest esforç a nivell individual per millorar les dades, que permetrà recuperar més activitats més endavant”.
Delgado ha reiterat un cop més que “és important mantenir aquesta tensió, fer un compliment estricte de la norma i valorar com ens podem adaptar a aquests canvis en les mesures que entraran en vigor dilluns i que s’allargaran durant 14 dies”.