Aquesta setmana el Fòrum i la Taula de Turisme Sostenible del Priorat ha ratificat la nova estratègia i el pla d’acció de la Carta Europea de Turisme Sostenible 2021-2025
El Parc Natural del Montsant presentarà properament a la Federació Europarc la documentació per renovar l’acreditació de la Carta Europea de Turisme Sostenible per al període 2021-2025 a la comarca del Priorat. Aquesta setmana s’ha aprovat per unanimitat la proposta en el marc de la Taula de Turisme Sostenible i del Fòrum de Turisme Sostenible que s’ha celebrat a Falset i la Morera de Montsant, respectivament.
El nou Pla d’acció per a la renovació de la Carta Europea de Turisme Sostenible presenta un total de 70 accions per situar la comarca del Priorat com un referent en sostenibilitat, amb una inversió prevista de 7,4 milions d’euros.
L’estratègia està centrada en quatre línies fonamentals. La primera incideix en la gestió com a aspecte clau per garantir la coordinació, lideratge i integració de les entitats municipals. La segona, treballa en el producte amb la creació d’experiències significatives i l’impuls econòmic promocionant les activitats turístiques amb major impacte social i menor impacte ambiental.
La tercera línia aposta per la sostenibilitat com a base del desenvolupament social i econòmic. Finalment, la quarta estratègia fa referència a la comunicació per compartir els objectius de la Carta Europea de Turisme Sostenible.
Les accions s’han definit en més d’una cinquantena reunions amb la participació de 214 agents de la comarca. Les accions han estat presentades per 19 administracions, organitzacions i entitats diferents.
Balanç del Pla d’Acció 2016-2020
El Priorat es va adherir l’any 2016 a la CETS. Fins al 2020, s’han realitzat 93 accions. amb una inversió de gairebé 10M€, una xifra per sobre dels 6,4 milions d’euros previstos inicialment. En aquests anys s’ha consolidat el treball realitzat per dur a terme la gestió dels fluxos de visitants, controlar i gestionar les dades dels visitants i avaluar la capacitat de càrrega i acollida d’aquest territori.
També s’ha creat i acreditat una xarxa de 44 Punts d’Informació dels espais naturals del Priorat, tant de l’ENPE Parc Natural de Montsant com de l’EIN de Serra de Llaberia.
Alhora s’han fet passos importants en la gestió i la coordinació de la Carta Europea del Turisme Sostenible, a través del treball i seguiment del Fòrum, la Taula de Turisme Sostenible del Priorat, així com l’impuls del Pla de Comunicació de la CETS i la creació de l’Oficina del Paisatge.