El Museu del Port de Tarragona guanya dia a dia més presència en el mapa museístic de Catalunya a través de la seva integració en les principals xarxes de col·laboració que el permeten consolidar-se com a referent en el seu sector. La darrera incorporació ha estat al
sistema temàtic del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, atès el valor industrial i tècnic dels 1700 objectes que conformen les col·leccions patrimonials del Museu del Port de Tarragona.
Antecedents
El sistema de museus de la Generalitat permet formar part de la xarxa territorial pertinent i d’una de les xarxes temàtiques. Tant és així, que l’entrada el Museu del Port a l’abril de 2023 dins del Registre de Museus de la Generalitat de Catalunya ha permès la seva integració a la xarxa territorial de museus de les comarques de Tarragona i terres de l’Ebre a principis del mes de maig d’enguany i, ara, al sistema temàtic del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya que té la seu central a Terrassa.
El primer punt de contacte per iniciar la incorporació del Museu del Port al sistema MNACTEC van ser al mes de novembre de l’any 2019, quan el Museu del Port va acollir les XI Jornades d’Arqueologia Industrial de Catalunya sota el títol de Patrimoni portuari i de les indústries vinculades als ports. Estaven organitzades per l’Associació del museu de la ciència i de la tècnica i d’arqueologia industrial de Catalunya.
Avantatges
A partir d’ara el Museu del Port podrà participar de les reunions del sistema, d’activitats conjuntes així com de publicitat, conservació, formació i divulgació del seu patrimoni industrial sota l’aixopluc d’un sistema desplegat per tot Catalunya on hi trobem del nostre territori el Museu de les mines de Bellmunt del Priorat, La Fassina Balanyà de l’Espluga de Francolí, Museu del Ferrocarril de Móra la Nova. Quant a patrimoni portuari, el Museu del Port és l’únic representant del seu àmbit tècnic portuari i marítim en aquest sistema.