El Museu de l’Esmalt Contemporani de Salou ha tornat a obrir les seves portes a la Torre Vella, i es pot visitar de dilluns a dissabte, de 18 a 20 hores, després del seu tancament per motius de la pandèmia.
Aquesta mostra es troba ubicada, concretament, a la singular torre de guaita del segle XVI. Es va inaugurar l’any 1991, després de la seva restauració i condicionament. Aquest museu és pioner, específic i únic, des d’aleshores, arreu del món, com a col·lecció internacional.
Cal recordar que la seva creació va ser fruit de les manifestacions biennals d’exposicions d’esmalts que, des de l’any 1985, se celebraven a les sales de la Torre Vella. Les primeres, de caràcter nacional, i, des de l’any 1989, de caràcter internacional. Aquestes convocatòries bianuals, amb la creació d’un premi remunerat que atorgava l’Ajuntament de Salou i que comportava la propietat de l’obra premiada per al Museu, han estat un motiu valuós d’increment del seu fons.
Actualment, el Museu disposa d’un fons considerable d’esmalts d’arreu del món que, bé per adquisicions, per donacions o deixes en dipòsit com les del Museu de les Arts Decoratives de Barcelona, configuren una col·lecció que ofereix un panorama prou significatiu de l’art de l’esmalt del segle XX.
L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha posat en valor “el magnífic fons d’esmalts amb el què comptem, que té peces úniques, i que volem mostrar a la ciutadania i als visitants, per gaudir-ne i conèixer la història contemporània d’aquesta tècnica artística”.
Per la seva banda, el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, ha mostrat la seva satisfacció pel fet de tornar a obrir aquesta exposició. Montalà ha explicat que “en aquests moments, treballem en la climatització de l’espai que acull el Museu, per garantir una bona conservació i manteniment de les obres”.
El director del Museu, des de 1997, és Andreu Vilasís, un dels grans noms internacionals dins de l’àmbit de l’art en l’esmalt contemporani. És considerat un dels millors representants de l’anomenada “Escola de Barcelona” d’esmalts al foc. La seva obra ha estat premiada internacionalment; ha realitzat nombroses exposicions individuals d’esmalt, dibuix i pintura, dins i fora del país; i ha estat jurat en diferents certàmens a França, Alemanya, Japó, Estats units, entre altres. A més, l’any 1987, va rebre la Carta de Mestre Artesà de la Generalitat de Catalunya.
Així mateix, és fundador i director de la revista L’Esmalt; autor de nombrosos articles especialitzats en revistes nacionals i internacionals; i creador de múltiples iniciatives dins del sector, com el CIDAE, el Museu de l’Esmalt Contemporani de Salou, etc.
D’altra banda, la conservació del Museu és a càrrec de la Núria L. Ribalta, llicenciada en Història de l’Art i doctora en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. També és graduada en Esmalts a l’Escola d’Arts Plàstiques i Disseny “Llotja”, d’on és professora. Exposa, regularment, la seva obra plàstica de dibuix, pintura i esmalt, que ha rebut diversos premis. Compta amb obres exposades a museus, com els d’Arts Decoratives de Moscou, Kecskemét (Hongria); MECS, a Salou; Municipal de Limoges (França); Himmerod (Alemanya); Kentucky (USA); i el Museu del Disseny de Barcelona.