El Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla serà la seu física, durant el 2021, de la proposta singular Museu Particular. La iniciativa vol donar a conèixer el patrimoni etnològic associat a objectes quotidians com per exemple una forquilla, una llauna de conserva o un tampó. Es tracta de la primera edició del projecte i des d’aquest febrer i durant cada mes, a la vitrina de la façana de l’MVR, a l’Espluga de Francolí, s’hi exposarà un d’aquests objectes que donarà peu a descobrir l’origen i les històries que amaguen. L’entorn virtual serà l’espai on es farà la divulgació.
A través de les xarxes socials del Museu Particular (Twitter i Instagram @MuseuParticular) es difondran els continguts temàtics i les reflexions al voltant de les peces exposades. També cada mes l’MVR publicarà un article relacionat amb l’objecte protagonista a la seva pàgina web. D’aquesta manera, es vol posar en valor i divulgar aquest patrimoni col·lectiu i quotidià que qualsevol pot trobar a casa. L’objectiu és explicar l’origen de les peces, la seva història i les curiositats que l’envolten, així com generar un debat sobre qüestions molt més àmplies i contemporànies com el feminisme, el despoblament rural o la globalització.
La proposta del Museu Particular reforça el vessant etnològic del Museu de la Vida Rural, tot preservant la memòria i posa sobre la taula processos de transformació social des del món rural.
En total, onze objectes, un per a cada mes, seran els protagonistes d’aquesta primera edició del Museu Particular. La proposta és una iniciativa dels historiadors i museòlegs Àlex Rebollo i Anna Maria Andevert, amb el suport del Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla.