L’entorn rural i les dones a la música protagonitzen el Riubombori amb documentals i les actuacions musicals de Namina i SanVinilo, el pròxim dissabte 4 de juliol
La Cultural Jordi Francolí ha presentat la programació i actuacions de l’edició especial del festival d’estiu de La Conca de Barberà. Enguany l’organització s’ha vist obligada a adaptar les característiques del Festival Riubombori per assegurar la protecció i seguretat d’assistents i voluntaris. Per aquest motiu, en lloc de celebrar el tradicional festival de música de cantautors i músics del territori, l’edició 2020 la protagonitzen els documentals i les actuacions de petit format. Una altra novetat de l’edició és que se celebrarà el proper 4 de juliol als espais exteriors del Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí.
Sense perdre la seva essència activista i d’apropament cultural, el Riubombori Alternatiu programa dos documentals d’avantguarda sobre feminisme a la música catalana i sobre la pèrdua del paisatge rural. La sessió de projeccions a la fresca l’encetarà el documental “Resilients” (2019) de Cristina Madrid, produït per Clack Audiovisual, que mostra, a través de la mirada de quatre bandes formades majoritàriament per dones, una part de l’escena musical feminista que està brotant en els darrers temps a Catalunya i a Espanya. Seguirà l’actuació de Namina, el projecte de la cantautora Natalia Miró do Nascimento, que fluctua del jazz a la cançó d’autor i del soul a la bossa nova, integrant el català, el portuguès i l’anglès en aquesta proposta eclèctica i singular.
El segon documental de la vetllada és “Fam de Terra” (2017) del realitzador Toni Lucas, produït per FamdeFilms. Un documental, centrat en Carcaixent (València), que tracta la progressiva desaparició del paisatge citrícola valencià des d’una perspectiva experimental i creativa que combina l’ús del català i el francès. Tancarà la nit el punxadicos espluguí SanVinilo, que portarà la millor selecció en format vinil de peces de rock, funk, soul, pop, surf, swing i grans hits de la música de ball.
El Museu de la Vida Rural acull aquesta edició alternativa del Festival Riubombori. Els espais exteriors del Museu s’ompliran de taules i cadires per donar cabuda a tothom i assegurarne la comoditat. El recinte permet controlar l’aforament, neteja i distàncies de seguretat.
El Riubombori serà d’entrada gratuïta, com és habitual, però serà necessari inscriure’s abans mitjançant Eventbrite (https://bit.ly/2BpGjya) o contactant directament amb La Cultural Jordi Francolí (http://www.riubombori.cat) o amb el Museu de la Vida Rural (http://www.museuvidarural.cat). Aquesta és una mesura necessària per controlar l’aforament i assegurar la seguretat sanitària de
l’esdeveniment.
Des de la Cultural Jordi Francolí s’ha explicat que “malgrat viure uns moments tan complicats per la cultura, no volíem perdre l’oportunitat de celebrar el Riubombori i, tot i que hem hagut de variar el format, creiem que l’essència es manté intacta, parlem de música, de cultura i ho fem des d’una perspectiva crítica i activista”.
Imatge gràfica
Coincidint amb l’anunci de la programació que configura el cartell del Riubombori 2020, La Cultural Jordi Francolí també ha presentat la imatge gràfica del de l’edició. El cartell, que s’ha treballat de forma interna, juga amb el collage, degradats i textures per captar l’essència nocturna i de projeccions d’aquesta edició singular del Festival Riubombori.
Nou format, mateixa essència
Els organitzadors del Riubombori segueixen amb la voluntat de consolidar el Festival, de caràcter festiu i gratuït, el primer cap de setmana de juliol a la Conca de Barberà. És per això que l’edició d’aquest 2020 se celebrarà el dissabte 4 de juliol, al Museu de la Vida Rural a partir de les 20:30 h. Mantenint l’essència del Riubombori, l’esdeveniment vol ser un espai obert a tothom, on cultura, música, gastronomia i art en siguin els protagonistes.
Durant la vetllada es podrà gaudir d’una selecció de cerveses artesanals i altres begudes a la barra de l’entitat, i també es comptarà amb la presència d’un foodtruck amb producte de KM0.
Des de l’organització, també s’està treballant per teixir sinergies amb altres col·lectius vinculats al territori i a la cultura. El mateix dia del Riubombori se celebrarà un taller tancat amb actors vinculats al territori i la cultura per posar en comú inquietuds i projectes. Aquest és un pas previ a tall de ‘globus sonda’ per la jornada oberta sobre models econòmics i socials de cultura al món rural que s’està coorganitzat amb el Museu de la Vida Rural i CoopCamp i es durà a terme a la tardor.