L’Institut Martí i Franquès oferirà el proper curs 2021-2022 un nou cicle formatiu de grau superior en Tècniques d’actuació teatral, que serà el primer d’aquestes característiques a la ciutat i a les comarques tarragonines. El cicle s’ha presentat avui públicament en un acte oficial a càrrec del conseller d’Educació, Josep Bargalló, i l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà. Bargalló ha expressat durant la presentació que “els estudis superiors de teatre que tindrà Tarragona remarquen la riquesa de la ciutat i la seva realitat. I completa, de moment, una oferta en FP a la ciutat excepcional. Tarragona té ara mateix una de les millors ofertes de formació professional del país, té centres especialitzats en FP que conformen un mapa extraordinari”.
El conseller ha remarcat la importància del nou cicle com a impuls motor al territori: “És bo aquest reconeixement de la creativitat i que aquesta pugui ser professionalitzadora. Estem posant el bastiment d’una construcció futura, d’un teixit teatral més professionalitzat del que tenim, amb més capacitat d’expandir-se. Felicito el centre com a Govern i com a tarragoní, per l’esforç i per l’esperit teatral, i estic convençut que els estudis superiors teatrals a la ciutat seran un motor al territori i un exemple de capitalitat”.
El cicle formatiu de grau superior en Tècniques teatrals és un títol propi de la Generalitat creat l’any 2015, amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats formatives i de qualificació detectades en el sector. Amb aquest nou perfil professional, es vol formar persones capaces d’aplicar les tècniques d’interpretació, de moviment i vocals per actuar en viu o en mitjans audiovisuals. Al mateix temps, que puguin realitzar tasques de dinamització basades en l’actuació i preparar-les en les diferents tècniques d’expressió i comunicació, amb criteris artístics, de qualitat i de seguretat.
Des de juny de 2015, 1 institut públic ofereix el cicle, i s’han autoritzat 7 centres de titularitat privada i 1 centre de titularitat municipal, amb un total de 193 alumnes matriculats l’actual curs 2020-2021:
- Institut El Castell (Esparraguera)
- Aula de Teatre (Lleida)
- El Col·legi de Teatre (Barcelona)
- El Timbal (Barcelona)
- El Galliner (Girona)
- Arsènic escola de teatre (Granollers)
- Escola d’Arts escèniques (Manresa)
- Lazzigags (Barcelona)
- Actua!Studio (Barcelona)
El proper curs 2021-2022, el cicle s’impartirà també en dos centres públics –Institut Eugeni d’Ors de Badalona i Institut Martí i Franquès de Tarragona- i en un centre privat, CEES Vic.
El conseller d’Educació i l’alcalde han presentat el nou cicle a l’Institut Martí i Franquès de Tarragona, que enguany, a més, celebra el seu 175è aniversari. El Martí i Franquès és el segon institut públic més antic de Catalunya. Bargalló ha manifestat que “és molt importat tenir uns estudis superiors en teatre a la ciutat, perquè remarca la realitat teatral i l’esforç de Tarragona, i enllaça amb altres propostes formatives que ha generat la ciutat”.
Els alumnes que cursin el cicle de tècnic o tècnica superior en Tècniques d’actuació teatral, amb una durada de 2.000 hores que es realitzarà en dos cursos acadèmics, rebran formació relacionada amb els diferents àmbits de la formació dramàtica, la preparació física per a l’actuació, les diferents tècniques interpretatives, les tècniques de veu, la interpretació de personatges, la postura i respiració, l’expressivitat corporal i el treball en equip.
D’aquesta manera, a través d’aquest títol, podran assolir, entre d’altres, les següents competències: aplicar l’expressivitat del cos, a través del gest i del moviment; emprar la veu com instrument per a la interpretació parlada i cantada; construir personatges a partir de l’aplicació de diferents tècniques interpretatives; o crear i interpretar un personatge a partir de determinades pautes dramatúrgiques.