La programació del Festival Internacional de Moviment i Teatre Gestual COS 2018 donarà a conèixer 12 companyies, de les quals 7 són catalanes, 4 de l’Estat espanyol i una internacional, que arriba d’Anglaterra. La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Caelles, ha presentat l’edició d’enguany, que ha vetllat especialment perquè «el COS 2018 continuï la tendència iniciada des de fa dos anys i sigui equilibrat pel que fa a espectacles de gest i de dansa», de manera que s’han programat el mateix nombre d’espectacles de cadascuna de les dues disciplines escèniques.
El Festival Internacional de Moviment i Teatre Gestual de Reus programa set espectacles de sala i cinc de carrer, amb una aposta forta pels espectacles de carrer amb l’objectiu d’arribar a un major nombre de públic. Una altra de les voluntats ha estat posar a l’abast dels espectadors muntatges per a públic de totes les edats, des de 2 anys a públic jove i a adult.
La programació del COS presenta espectacles de diferents tendències artístiques contemporànies, tot i que cada vegada es fa més evident la hibridació dels diferents gèneres. La majoria de companyies són de jove creació.
Destaquen com a plats fots de la programació els següents muntatges:
- Per un costat, l’espectacle de teatre físic “Boris&Ingrid”, de la companyia anglesa 2Theatre, que es farà el divendres 19 d’octubre al Teatre Bartrina a les 9 del vespre, una comèdia absurda de teatre físic que explica la història d’una parella d’immigrants.
- Per un altre costat, el muntatge de dansa de gran format titulat “Sacra”, de la companyia valenciana OtraDanza, que es farà al Teatre Fortuny, el divendres dia 20, a les 21:30h.
- I, finalment, l’espectacle de petit format “Vida”, de la companyia Javier Aranda, que es farà divendres 19, a dos quarts de 8 del vespre, al Teatre Bravium.
També destaca el muntatge d’una de les companyies del territori La Ridens. Presentarà “Snowfoot”, un espectacle de teatre gestual que toca des de l’humor temes quotidians. El muntatge està dirigit per Lluís Graells i interpretat per Gerard Domènech i Edu Méndez.
Acompanyant la programació i amb un clar interès per treballar per a la creació de nous públics s’han programat tres accions per a centres escolars de la ciutat:
Un taller de crònica de dansa, que anirà a càrrec del periodista cultural del Punt Avui, Jordi Bordes, i Clàudia Brofau, crítica de dansa
I un taller de vídeo dansa, impartit per Carlota Moragues, Ariadna Llussà i Marta Arjona.
Aquests dos tallers estan enfocats a alumnes de batxillerat, amb l’objectiu de treballar per no perdre com a públic els joves d’aquesta franja d’edat.
Finalment, s’ha programat també un taller de moviment per a escoles bressol, a càrrec de la Companyia Blink Flash que actua dissabte al migdia a l’Orfeó Reusenc.
En darrer lloc destacar també un curs de teatre de carrer per a joves impartit per Carles Bigorra i del qual es farà una petita mostra de 15 minuts aproximadament el diumenge 21 d’octubre, a les 12:30 h a la plaça del Mercadal.
El pressupost del COS 2018 és de 51.000 euros.