El cor
El passat juliol, de cop i volta, vaig sentir un fort pes al mig del pit. Vaig trucar a l’ambulància del 112 i al cap d’uns minuts estava ingressat d’urgència a l’Hospital de Sant Joan. Com semblava que es tractava d’un atac de cor, em van fer un cateterisme, introduïnt-me un catèter per l’artèria radial i van veure que les dues artèries coronàries que porten la sang al cor estaven parcialment obstruïdes.
Al cap de dos dies es va solucionar el problema instal·lant-me tres “stents”, que són unes petites pròtesis metàl·liques en forma de malla cilíndrica muntades sobre un petit globus que, en inflar-lo al nivell de l’obstrucció coronària, fan recuperar el diàmetre de l’artèria i normalitzen la circulació de la sang.
Hi ha una segona solució que consisteix en operar-te, és a dir obrir-te en canal i fer-te un “by-pass”, tallant el tros de coronària on hi ha l’obstrucció i substituïnt-la per un tros d’artèria femoral. Aquesta segona solució s’aplica quan el malalt és un excel·lent fumador o pateix una forta diabetis.
Valentí Fuster, un famós metge català afincat a EEUU i cap de cardiologia a l’hospital “Mount Sinai” de New York, explica que hi ha set factors de risc que poden desenvolupar problemes al cor.
- Dos són de tipus químic: un colesterol alt i una malaltia per excés de sucre, coneguda com diabetis.
- Uns altres dos són de tipus mecànic: una pressió arterial alta i una clara obesitat.
- I els altres tres són de diversos tipus i estan relacionats amb la conducta diària: són el fumar, la manca d’exercici i la mala alimentació (excés de sal, de greixos, etc…).
Avui la tendència de la medicina actual, sortosament, s’afanya més en promoure la salut que en prevenir la malaltia. No oblidem que dels dos òrgans més importants que tenim en el nostre cos, el cor, és el que s’ocupa de la nostra quantitat de vida, mentre que el cervell és el responsable de la nostra qualitat de vida.